Pandox vd: Vi är inget vanligt fastighetsbolag

När hotellfastighetsbolaget Pandox vd Anders Nissen gästade Uppesittarkväll blev det snack om allt från marknaden efter pandemin och affärsmodeller till ledarskap och handboll.

Bolaget har seglat upp som en ny småspararfavorit: ”Det som har varit drivkraften bakom är att vi fick en stor nedgång i vår aktie i samband med att coronaeländet kom över oss”, säger Nissen.

Pandox jobbar efter två affärsmodeller. Den största, som står för ungefär 85 procent, är att köpa underpresterande hotell och hyra ut till professionella aktörer med hyresavtal relaterat till omsättning.

”Med en gemensam affärsplan delar vi investeringar, risk och uppsida med vår samarbetspartner”, berättar Nissen.

Den andra affärsmodellen är att bolaget driver verksamheten i egen regi om de inte hittar rätt partner.

Pandox har vuxit 100 gånger i storlek sedan bolaget bildades för 25 år sedan. En stor del av framgången beror på omsättningsdelen – att de har samma fokus som hyresgästen, enligt Anders Nissen.

Han har varit vd sedan starten. Som före detta handbollsspelare med landslagsdrömmar ser han sig mer som en idrottscoach än en börs-vd: ”Vi har en massa skyttekungar på firman som gillar att bli utmanade och vara med i matchen”.

Pandemin har varit en utmaning även för Pandox, men de har behållit balansen mellan fasta kostnader och intäkter.

En annan styrka är att nära 85 procent av bolagets hotell är inhemska. Den nationella efterfrågan har kommit i gång medan den internationella står still.

”Jag är inne i min femte kris och ska väl vara med om fem-sex till före pensionen”, säger Nissen.

Se hela Uppesittarkväll här