Ekonomikanalen

Peckas Naturodlingar siktar på tillväxt

Pecka Nygård, grundare till Peckas Naturodlingar, har sedan nittiotalet arbetat med ett system av kretsodlingar. Här odlas regnbågslax och tomater i ett kretslopp som är vatten- och gödselsnålt.

”Jag har hela tiden varit övertygad om att det fungerar. Det gällde bara att få någon som trodde på det”, säger han.

Elena Petukhovskaya, vd för Peckas Naturodlingar, berättar att laxarnas avföring används som gödsel till tomatplantorna och att rent vatten sedan leds tillbaka till fiskarna i ett system som kallas aquaponic.

”Aquaponics är ett kretsloppssystem som sköter sig själv”, säger hon.

I början på året gjordes en nyemission. Målet är att med de pengarna sälja systemet utomlands för att få i gång ekonomin i företaget. Förra året gick Peckas naturodlingar back 14 miljoner kronor men tredubblade omsättningen. Till 2022 hoppas bolaget ha uppnått sin fulla kapacitet. Redan nu omfattar naturodlingen 12 000 kvadratmeter.

"Det var lite större än man tänkte sig en gång."

På årsstämman 23 april 2020 finns ett förslag om att bolaget ska byta namn så att ordet Aquaponic kommer att ingå i bolagsnamnet.

Elena Petukhovskaya meddelade i januari att hon avgår som vd på egen begäran. Hon arbetar dock vidare tills en efterträdare är på plats.

Redaktör: Petra Bergman.