Social distansering hårt slag mot frisörbranschen

Frisörbranschen drabbades hårt när coronapandemin bröt ut.

”Det här är ju, som alla har sagt, den värsta kris vi någonsin varit med om”, berättar Johan Hellström, ägare Björn Axén och styrelseordförande för Frisörföretagarna.

Ted Gemzell, vd Frisörföretagarna, berättar att utsikterna i branschen innan pandemin bröt ut var väldigt positiv. Nu uppger han att situationen är helt omvänd.

”I genomsnitt har man tappat någonstans mellan 30 och 50 procent av sin omsättning”, säger han och tillägger att det för en del verksamheter ser betydligt mörkare ut.

”Vissa har tappat uppemot hundra procent beroende på vilken kundgrupp man har.”

Hårdast drabbade är frisörerna i de stora städerna och framför allt blev det tufft för de belägna i köpcentrum. Trots att branschen fått ta del av regeringens krisstöd når de inte alla då många yrkesutövare verkar i enmansföretag.

På senaste tiden syns en ljusning när restriktioner lättat en aning. Dessutom brukar branschen stå sig stark i normala konjunkturnedgångar.

”The lipstick effect, det vill säga om man mår dåligt och har förlorat pengar på börsen, så vill man åtminstone känna sig fin”, säger Johan Hellström.

Redaktör: Nicolina Söderqvist