Ekonomikanalen

Solceller en strålande idé?

Intresset för solceller har ökat de senaste åren, men vem passar energikällan för? Petra Bergman bestiger takåsarna för att reda ut.

I dag finns det inget stöd för bostadsrättsföreningar att söka. Erik Wallnér, vd på Solcellskollen.se, menar att det trots det finns anledning att överväga solceller i föreningen.

”En större installation blir ofta mer kostnadseffektiv, så det kan absolut bli lönsamt”, säger han.

I bostadsrättsföreningen Fruängsporten blev satsningen på solceller klar 2019. Anläggningen driver nu alla 88 lägenheter.

”Vi började projektet för miljön, men sen har det visat sig att det var väldigt bra för vår plånbok också”, säger Dick Bender, ordförande för BRF Fruängsporten. ”Anläggningen har betalat sig på 14-15 år.”

Han har tre tips till föreningar som funderar på solceller.

1. Skaffa en bra partner
2. Välj kvalitetsprodukter som håller länge
3. Våga installera så mycket det bara går

För privatpersoner finns ett nytt skatteavdrag sedan årsskiftet. Det omfattar 15 procent av arbets- och materialkostnaden för installation av solceller och annan grön teknik, upp till 50 000 kronor.

Pia Blank Thörnroos är rättslig expert från Skatteverket. Hon förklarar att avdraget bygger på samma princip som rut- och rotavdragen. Skillnaden är att det gröna avdraget kommer från en egen pott med pengar.

Personer

Dick Bender

Pia Blank Thörnroos

Erik Wallnér