Ekonomikanalen

Studenternas demonstrationer kan bli spiken i kistan för Biden

Oroligheter och sammandrabbningar fortsätter att skaka ett 40-tal universitet i USA där protester mot kriget i Gaza pågår. Studenterna kräver bland annat att deras lärosäten ska sluta handla med Israel eller bolag som stöder Israel. Journalisten Niklas Ekdal gästade EFN Direkt för att diskutera hur detta påverkar ekonomin.

Ekdal kommenterar att protesterna har fått förvånansvärt lite uppmärksamhet i Sverige, medan internationella medier sänder i princip dygnet runt från händelserna. Det finns en enorm politisk sprängkraft inom USA i relation till Israel–Palestina-konflikten och det finns liknelser med studentprotesterna 1968.

Demonstranterna har framför allt tre krav. Det första handlar om akademiska samarbeten mellan universiteten och israeliska institutioner. Sedan gäller det anslag från israeliska företag, och det sista kravet handlar om amerikanska företag som exporterar vapen och säkerhetsutrustning till Israel, som universiteten även har investeringar i. Israel och USA är väldigt integrerade med varandra, inte bara kommersiellt men även politiskt och känslomässigt, vilket gör det är svårt för universitetsledning att gå kraven tillmötes. ”Det enda som på kort sikt kan lösa upp den här knuten är om konflikten i Gaza lugnar ner sig” fortsätter Ekdal.