Ekonomikanalen

Svenskt näringsliv kräver statlig kärnkraftsgaranti

Organisationen Svenskt Näringsliv har tidigare drivit linjen att svensk kärnkraft ska byggas ut på marknadsmässiga grunder, men nu vill man istället att staten satsar på kärnkraft. Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, berättar för EFN om kovändningen och varför 400 miljarder kronor inte räcker för satsningen.

Jan-Olof Jacke säger att energisystem i grunden ska byggas på så strikta marknadsekonomiska principer och teknikneutrala principer som det bara går. Den snabba gröna omställningen gör dock att staten behöver gå in och hjälpa till med den kommande utbyggnaden av kärnkraft, exempelvis genom kreditgarantier. Annars riskerar Sverige att tappa konkurrenskraft.

Regeringen har genom Tidöavtalet avsatt 400 miljarder kronor i statliga garantier – men Jan-Olof Jacke menar att det inte räcker.

– Det är uppenbart att det finns ett starkt intresse bland näringslivet att investera. Men givet den enormt stora politiska risk som finns så behöver staten vara med och lyfta av en del av den risken, säger Jan-Olof Jacke, och tillägger att Svenskt Näringsliv just på håller på att ta fram två separata rapporter om finansieringen av svensk kärnkraft.

Mycket av kärnkraftselen kommer att gå till den gröna omställningen och Jan-Olof Jacke har en stark tilltro till att Sverige inom några år kommer att ha en ledande position här.

– Min absoluta förhoppning är att vi ska fortsätta ha en ledande roll internationellt. Men då krävs det att vi får ordning på våra tillståndsprocesser. Det tar för lång tid. Det går inte att ha ledtider i tillståndsprocesser på tio år. Om vi agerar nu, om vi signifikant kortar tillståndstider och får fart på den svenska fossilfria elkraftsproduktionen, så har vi alla förutsättningar i världen att vara en ledande nation i den här omställningen, säger han.

Reporter: Anders Frick

Relaterade ämnen

Personer

Anders Frick

EFN

Jan-Olof Jacke