Tips till dig med spanska husdrömmar

I och med att distansjobbandet ökat funderar många på att köpa en bostad utomlands. Då finns det en hel del att tänka på.

Tommy Sundström, mäklare på Svenska Mäklarhuset i Marbella i Spanien, vittnar om ett högt intresse den senaste tiden, även om antalet affärer inte tagit fart.

Enligt Sundström är spekulanterna yngre nu än vad de var för ett antal år sedan då det mest var pensionärer som köpte. Nu är det även folk med barn i skolåldern som är intresserade. En annan trend är att det är populärt att köpa nyproduktion på ritning.

Anki Lenksjö, kontorschef på Handelsbanken i Nacka, har en del råd och tips till svenskar som är intresserade av ett hus i Spanien.

Börja med att prata med din bank som kan hjälpa till med finansiering. Antingen går det att ta ett lån i euro i Spanien via en samarbetspartner. Eller så kan det gå att belåna huset eller lägenheten i Sverige, detta innebär dock att man tar en valutarisk då lånet i så fall blir i kronor.

Vad man inte heller får glömma är att ett bostadsköp utomlands inte fungerar som i Sverige. Det är oftast mer byråkrati och fler avgifter. Och så tar köpet längre tid.

Reporter: Petra Bergman