Ekonomikanalen

”Glöm inte att ha kul”

– så överlever du som bonde

Det har gått 30 år sedan spannmålsbonden Björn Wallin i Vattholma tog över Hånsta gård efter sin far. Nu delar han med sig av sina bästa tips till lantbrukare som är i början av sin karriär.

Enligt en prognos från Jordbruksverket är 2020 ett väldigt bra år för spannmål i Sverige. På Uppsala-slätten har vädret varit särskilt gynnsamt, vilket har resulterat i den bästa skörden Wallin upplevt som bonde.

Men det är långt ifrån normalläget för en lantbrukare. Under sina tre decennier med egen gård har Björn Wallin upplevt både med- och motgångar och byggt upp en gedigen yrkeskunskap. Kunskap som han gärna delar med sig av till nyblivna lantbrukare.

Förutom att vara en duktig bonde pekar han på vikten av samarbete: ”Samarbeta med kollegor, jobba ihop med dina leverantörer och jobba ihop med din bank. Var lätt att ha att göra med. Över tid tjänar du på det.”

Ett annat tips är att ha ett högt kapacitetsutnyttjande. Det är bättre att ha för lite maskiner och i stället leja in de 10 sista procenten av jobbet för att hinna med. Allt för att inte binda för mycket kapital.

Att ha roligt är helt avgörande för att lyckas enligt Björn Wallin. ”Det spelar ingen roll hur lönsamt eller traditionsrikt något är. Om det inte är roligt, så håller det inte”, säger han.

Reporter: Jonas Harrysson