Ekonomikanalen

Tomt i de gotländska köken

Restaurangnäringen på Gotland växer snabbt, men kockutbildningarna hänger inte med. Restauranger tvingas hålla stängt under högsäsong på grund av personalbrist och säsongsarbetare kräver hotellrum som behövs till turismen.

Gotlands krögarförening bestämde sig för att ändra på det. I samarbete med Komvux har en kockutbildning för vuxna startats på Gotland.

”I somras fanns det restauranger som behövde ta in tre personer till köket, i vissa fall utomlands ifrån. Potentialen är enorm”, säger Magnus Larsson, ordförande i Gotlands krögarförening.

Hanna Sellström Jonasson, rektor på Komvux Gotland, är nöjd med samarbetet och menar att utbildningen fyller ett tomrum.

”Eftersom vi är en väldigt krogtät region är kockbristen besvärande. Det finns kockutbildning för gymnasieungdomar, men det räcker inte riktigt till”, säger hon.

Adam Spångberg från Gotlands krögarförening tror ändå att det är långt kvar innan problemet är löst.

Reporter: Nicolina Söderqvist