Professorn inför 2025: Ännu ett år av stagnation för Tyskland
Tysklands ekonomi har kört fast och den viktigaste faktorn för att en återhämtning ska få fäste är att det geopolitiska läget förbättras.
Det sade ekonomiprofessorn Michael Grömling, chef för enheten för makroekonomi och konjunkturanalys vid det ekonomiska institutet IW i Köln, vid en digital pressträff på tisdagen anordnad av Tysk-Svenska Handelskammaren på tisdagen.
Nästa vecka ska IW-institutet publicera en ny konjunkturprognos, och för 2025 väntar de sig ännu ett år av stagnation.
"Vi kommer inte att återkomma till den genomsnittliga tillväxtbana vi hade under perioden 1991-2019 till 2030", sade ekonomen.
De räknar heller inte med att den privata konsumtionen kommer att ta fart nästa år, vilket är ett problem, "men det kunde varit värre", enligt Grömling.
Knapp tillväxt senaste sju åren
Han konstaterade att den tyska ekonomin knappt visat någon ekonomisk tillväxt de senaste knappa sju åren.
"Nu är vi är inne i en ny recession i tillverkningssektorn sedan två år tillbaka", sade han och tillade att recessionen är bred och gäller alla delar av sektorn.
Nedgången i landets fordonssektor är en drivande faktor bakom problemen i den tyska ekonomin, och den har också stor påverkan på tjänstesektorn.
Han noterade att den tyska bilsektorn ha genomlevt tre allvarliga kriser de senaste åren – "det är hög volatilitet i den tyska fordonssektorn".
Michael Grömling lyfte fram en rad akuta cykliska kriser som tynger den tyska ekonomin, som världsekonomin och geopolitiken, tröga inhemska investeringar och hushållskonsumtionen som inte vill ta fart, samt förlorad konkurrenskraft.
Men han talade även om de permanenta strukturella chocker som drabbat Tyskland, som den geopolitiska omorganisationen, inte minst i förhållande till Kina, klimatförändringen och den gröna omställningen, men också landets attraktions- och innovationskraft.
"Producerar Tyskland fel produkter eller är de för dyra?... Detta är viktigt att reda ut för att ekonomin ska kunna återhämta sig", enligt ekonomen.
"Kanske vändning 2026"
Michael Grömling noterade också att det behövs många nya bostäder i landet, inte minst på grund av ökad befolkning, men läget i byggsektorn är fortsatt dystert.
Folk i byggsektorn säger till honom att "låt oss tala om 2026, då kanske en vändning kommer".
Han pekade vidare på att GfK:s index över konsumentklimatet i Tyskland började vända uppåt i början 2023, efter ett kraftigt ras i samband med Rysslands angrepp på Ukraina, men att indexet fortfarande ligger långt under 0-stecket.
När kommer då uppgången för den tyska ekonomin?
Förutom ett förbättrat geopolitiskt läge spelar faktorer som energisäkerhet, stabiliserade leveranskedjor, räntesänkningar, den globala omställningscykeln och finanspolitiskt utrymme roll, enligt ekonomen.
Politikerna kan göra mycket för att förändra läget, bland annat genom att se till att förutsättningarna för företagen förbättras, men även genom inhemska investeringar, där företagen själva också ett ansvar.