LIVE Börslunch

Regionens miljardhaveri: ”Destabiliserar samhället”

It-haveriet med Västra Götalandsregionens nya journalsystem Millennium för 5,5 miljarder kronor får Stockholm stads floppade miljardsatsning på Skolplattformen att framstå som billig. Men den största problemet är att haverierna missbrukar medborgarnas förtroende, destabiliserar samhället och skapar en farlig polarisering. Det säger författaren Olle Lidbom till EFN.

Anders Frick
Anders FrickRedaktör/Reporter EFN
Författaren Olle Lidbom lanserade i höstas en uppmärksammad bok om Skolplattformen – ett it-projekt som Stockholms stad lagt 1,2 miljarder kronor på, men som numera är skrotat. Han ser nu flera likheter mellan Skolplattformen i Stockholm och det nya journalsystemet Millennium. Foto: Pressbild/Shutterstock
Publicerad: 29 nov. 2024, 09:09Uppdaterad: 29 nov. 2024, 09:10
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Författaren Olle Lidbom lanserade i höstas en uppmärksammad bok om Skolplattformen – ett it-projekt som Stockholms stad lagt 1,2 miljarder kronor på, men som numera är skrotat. Han ser nu flera likheter mellan Skolplattformen i Stockholm och det nya journalsystemet Millennium som Västra Götalandsregionen nyligen försökte att införa i regionens sjukvård, men vars driftsättning avbröts efter att flera allvarliga problem uppstått.

– Att användarna varit så frånvarande i utvecklingen är en likhet, lärarna och läkarnas har inte fått styra - utan det har konsulterna och de stora it-jättarna. En skillnad är att Skolplattformen framstår som billig med sina 1,2 miljarder kronor. Millennium kostar 5,5 miljarder kronor, säger Olle Lidbom till EFN.

Varför tror du att stora it-projekt återkommande havererar?

– Forskningen pekar på den låga kompetensen hos beställarna och kombinerat med en spårbundenhet till gamla, stora it-företag så är förutsättningarna dåliga. I mitt arbete med Skolplattformen var också ointresset för användarna uppenbart. Det kändes som det var viktigare att göra en vattentät upphandling än att skapa en it-miljö som underlättade, säger han.

Vilka är de främsta insikter och lärdomar som du själv har dragit i arbetet med din bok, men även det du har sett kring Millennium?

– "It's happening again" för att citera Twin Peaks. Det här är två exempel som kommer följas av fler, jag har fått många tips på haverier i vardande att titta närmare på, säger han.

Skadliga för demokratin

Olle Lidbom skräder inte orden och menar att it-haverier av denna typ inte bara kostar skattebetalarna stora summor helt i onödan, utan att de faktiskt även är skadliga för demokratin.

– Politikerna har vårt förtroende att förvalta våra skattepengar för att förenkla våra liv. Millennium och Skolplattformen är tvärtom ett missbruk av vårt förtroende, och det karvar ur vår tillit. Jag tror det destabiliserar samhället och skapar en farlig polarisering, säger Olle Lidbom.

Han lyfter fram det faktum att Millennium är ett system med rötter i 1990-talet, vilket han delvis tror beror på att våra politiker vill ha det så - men det är knappast den teknik och strategi som är framgångsfaktorn bakom våra svenska it-enhörningar.

– Skolplattformen och Millennium är slutna system - vilket Tietoevry, och förmodligen också Oracle, påstår är nödvändigt för att behålla kontroll, säger han.

LOU gjord för infrastruktur - inte it-system

Dessutom menar han att Lagen om offentlig upphandling är gjord för att bygga vägar och tågstationer, inte it-system.

– LOU tolkas av jurister som att man måste beskriva hela systemet innan projektet upphandlas: varje liten funktion ska specificeras. Våra svenska enhörningar Spotify, Klarna och Zettle utvecklas på ett annat sätt. De utgår från idé som ska lösa ett problem och stegvis läggs nya funktioner till i samspel med användarna, säger Olle Lidbom.

En viktig floppfaktor är att användarna har varit helt exkluderade från processen.

– Skolplattformen utvecklades utan inflytande från lärare, och man till och med försvårade för lärare att bidra till utvecklingen. Vårdnadshavare var helt exkluderade. Det samma verkar gälla Millennium, där läkarna och vårdpersonalens åsikter inte tagits till vara alls. Topptjänstemännen hävdar visserligen att lärarna, läkarna och vårdpersonalen varit delaktiga, vilket visat sig vara falskt. Konsulter hade upphandlats för att genomföra referensarbete, och det räckte för tjänstemännen. Hur det genomfördes och hur användarna omhändertogs? Det har topptjänstemännen inte koll på, säger Olle Lidbom.

Hånler åt kritikerna

Han säger också att topptjänstemännen bemöter kritik med att användarna använder produkten fel, eller hänvisar till inkörningsproblem, att allt går enligt plan, att personalen är bakåtsträvare, samtidigt som man hånler åt kritikerna.

– Dessutom finns en spårbundenhet till stora it-jättar. När det offentliga upphandlar hamnar projekten oftast hos dem: i Skolplattformens fall Tietoevry och i Millenniums fall Oracle. I Stockholm har Tietoevry varit leverantör nästan obrutet sedan 1980-talet, säger Olle Lidbom.

Han har mycket kritiskt att säga om topptjänstemännen, som han menar lägger allt ansvar på it-konsulterna, som i sin tur vägrar ta ansvar.

– De svarar inte på frågor från media, skickar fram talespersoner som svarar att "Vi har inga kommentarer att ge" och hänvisar till tjänstemännen, säger han.

Politikerna vägrar ta ansvar

Men det mest flagranta enligt Olle Lidbom är att politikerna vägrar ta ansvar och prata.

– De är folkvalda av oss för att förvalta våra skattepengar och förtroende - men med Skolplattformen och Millennium håller de sig undan för att inte ställas till svars eller ta ansvar. Det är den verkliga skandalen, säger Olle Lidbom.

Millenium

Millennium är ett vårdinformationssystem från amerikanska Cerner, utformat för att samla patientdata på en plattform och effektivisera vården. Systemet infördes i Västra Götalandsregionen 2024 men pausades efter allvarliga problem, som fel i journaluppgifter och tidbokning. Problemen påverkade patientsäkerhet och arbetsmiljö negativt. En extern granskning ska analysera bristerna och framtiden för Millennium i regionen är osäker.

Millenniumit-systemVästra Götalandsregionen
Anders Frick
Anders FrickEFN, Redaktör/Reporter [email protected]
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;