OMXS30
OMXSPI
NDX

Riksbanken: Kan bli aktuellt med dubbelsänkning i år

Riksbanken var eniga om den senaste räntesänkningen, visar Riksbankens penningspolitiska protokoll. En dubbelsänkning av räntan vid något av de två återstående mötena i år kan också bli aktuell – även om det inte verkar helt glasklart.

Anna Hellers
Anna HellersReporter
Erik Thedéen Riksbanken.
Riksbankchefen Erik Thédeen. Foto: TT
Publicerad: 1 okt. 2024, 10:25Uppdaterad: 1 okt. 2024, 13:56

Protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte, från den 24 september, har publicerats. Där kan allmänheten följa hur ledamöterna resonerade innan det senaste beslutet om styrräntan, som landade på en sänkning om 25 punkter.

I protokollet framkommer att ledamöterna var överens om en sänkning till 3,25 procent. Vice riksbankschef Per Jansson säger att inflationsutvecklingen öppnat dörren för att kunna sänka styrräntan lite mer och snabbare än vad Riksbanken tidigare trott:

– Utvecklingen talar för att riskerna för att inflationen ska bli alltför hög har minskat ganska betydligt och ger oss större självförtroende att gå fram lite mer bestämt i våra penningpolitiska lättnader.

Flera av ledamöterna argumenterar för flera räntesänkningar inom den närmaste perioden. Jacob Arnell, senior ekonom på avdelningen för penningpolitik, redogör i protokollet för en aktuella bedömningen av den makroekonomiska utvecklingen och avslutar med:

– Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig kan styrräntan sänkas även vid de två återstående mötena i år. Prognosen för styrräntan avspeglar att en sänkning med 0,5 procentenheter vid något av de närmaste mötena kan bli aktuell.

Vice riksbankschef Aino Bunge säger i protokollet att Riksbanken bör kunna öka takten i räntesänkningarna jämfört med tidigare bedömning. Hon tror på räntesänkningar vid de två återstående mötena i år och ytterligare en eller två räntesänkningar under första halvan av 2025.

När det kommer till en dubbelsänkning i november är hon mer avvaktande:

– Prognosen innefattar även en viss sannolikhet för en sänkning med 0,5 procentenheter vid något av de närmaste mötena. För min del vill jag gärna avdramatisera en eventuell sänkning med 0,5 procentenheter vid ett visst möte. Penningpolitiken ska ses som en helhet och det viktigaste är att vi förändrar räntan och räntebanan utifrån en samlad bedömning av vad som krävs för att inflationen ska stabiliseras nära två procent utan en alltför stor realekonomisk kostnad.

Innan protokollet publicerades skrev Ålandsbanken att marknaden prissatt en 50 procents chans för en sänkning med 50 punkter vid nästa möte som är den 7 november.

Foto: TT

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;