Så lång tid tar det att spara ihop till en kontantinsats
Det tar mellan 25-30 år att spara ihop till kontantinsats för en lägenhet i Stockholms innerstad.
Detta enligt en ny rapport från Mäklarsamfundet.
– Sverige är det enda landet i Europa som inte har några stödåtgärder för förstagångsköpare, säger Amanda Bromberg från Mäklarsamfundet, i EFN:s podcast "Första hjälpen".
Man brukar säga att det trots allt inte var bättre förr.
Men klart är i alla fall att det var betydligt lättare att köpa lägenhet då.
Enligt en ny rapport från Mäklarsamfundet så tog det bara några år för en förstagångsköpare eller ett ungt par att spara ihop till en kontantinsats för sin första lägenhet 1975.
I dag, år 2024, tar det mellan 25-30 år.
– Då ser man den här generationsorättvisan. Det är tråkiga nyheter, men det är inte hopplöst för det, säger Amanda Broberg från Mäklarsamfundet i EFN:s podcast "Första hjälpen."
Därför är det svårare att köpa lägenhet nu
Anledningarna till att det tar så mycket längre tid nu är många. 2010 infördes bolånetaket på 15 procent och några år senare kom amorteringskraven. Regler som visserligen skulle kunna lättas på framåt, efter en ny utredning som skickats in till regeringen.
Sedan har också bostadspriserna gått upp väldigt mycket, vilket gör att det rör sig om helt andra belopp i dag.
– I rapporten så har vi räknat på priserna i Stockholmsinnerstad och med exemplen att man antingen är en ung person som köper en etta, eller ett par i 30-årsåldern som köper en trea, säger Amanda Broberg.
Då ser man att det tar mellan 25-30 år att spara ihop till en kontantinsats.
– Då har vi räknat på ett hushåll som parar 10 procent av den årliga disponibla inkomsten.
Bra med ISK-lättnader
Men som sagt, det går ändå att få ihop pengarna snabbare än så. Amanda Broberg poängterar att svenskar är väldigt duktiga på att spara; dels på börsen eller på banken.
– ISK har också blivit någon av en folkrörelse. Och det visar att människor med ganska normala inkomster kan spara ihop några hundra tusen på några år, vilket ungefär är en kontantinsats. Sedan behöver man inte heller köpa en trea i Vasastan, säger Borberg.
Hon tycker också att det är bra att regeringen från och med 2025 har gjort de första 150 000 kronorna på ISK skattefritt.
– Sverige är typ det enda landet i Europa som inte har några stödåtgärder för förstagångsköpare. I andra länder, som till exempel Norge, så har man som ett bospar för unga, som är subventerat, säger hon och poängterar att ISK-lättnaderna är ett steg åt rätt håll i Sverige.