Skellefteås plan för att rädda Northvolt-jobben

Skellefteås entreprenörer och företagare tvekar inte: Det kommer finnas en batterifabrik kvar i Skellefteå.
Även om det inte står Northvolt på skyltarna.
Problemen för batteritillverkaren har dock väckt en viss skepsis även hos de största supportrarna.
– I norra Sverige pågår den gröna omställningen med flera stora industriprojekt, så jag ser positivt på att det kommer att finnas möjligheter att hitta jobb för personer som har flyttat hit och vill stanna kvar – även om kanske inte jobben finns just i Skellefteå kommun, säger näringslivschef Anja Palm.

Anders Frick
Anders FrickRedaktör Göteborg EFN
Skellefteå

Batteritillverkaren Northvolt varslade nyligen 1600 personer om uppsägning. Foto: Anders Frick

Publicerad: 2 okt. 2024, 19:31Uppdaterad: 2 okt. 2024, 21:21

Batteritillverkaren Northvolt varslade nyligen 1600 personer om uppsägning. Något som har fått de flesta i batteristaden Skellefteå att skymta en mörk horisont.
Men när Finansmagasinet besöker staden går det inte heller att bortse från en viss optimism i företagarleden. De långsiktiga trenderna kring grön omställning och geopolitiska svängningar, ter sig som en parallell diskussion.
– Det är ett hack i utvecklingskurvan att det här händer. Men jag tycker att det är otroligt viktigt att inte släppa det långsiktiga perspektivet, säger Anders Westermark, investeringsansvarig på Nornan Invest.
Han är en välkänd företagare i Skellefteå, bland annat genom att han under många år var vd för lokaltidningen Norran. Förutom Nornan Invest är Anders Westermark ordförande i Stiftelsen Skelleftepress och sitter i styrelsen för NTM, Treac, samt en rad lokala bolag.
Kort sagt: Han vet hur snacket går på stan, om det som alla just nu pratar om.
– Det är sorgligt med hänsyn till både personalen och nuvarande ägarstruktur. Men i min värld så skapar det inte någon desperat oro i något avseende, utan Skellefteå är ju en entreprenörsstad, säger Anders Westermark.

Petter Mikaelsson.

Den geografiska fördelen

Just ordet entreprenörsstad återkommer bland en lång rad personer som Finansmagasinet har intervjuat. Petter Mikaelsson, vd för NPB Invest AB och ordförande i det lokala hockeylaget Skellefteå AIK, har sin egen hypotes om varför Skellefteå har en så välkänd entreprenörsanda:
– Vi är mitt emellan två universitetsstäder. Om det är några gamla gener som finns i bygden är svårt att veta. Men det är väldigt entreprenöriellt i Skellefteå, säger Petter Mikaelsson.
Han driver bland annat Repay, som är en av Sveriges snabbast växande leverantörer av figurskurna och kapade ståldetaljer. Han menar att även om flera Skellefteåföretag drabbas av krisen på Northvolt så finns det sannolikt möjlighet för många av de som avskedas från Northvolt att få andra jobb.
Ett perspektiv som inte får glömmas bort, menar han, när de stora medierna rapporterar om krisen. Som ju förstås är på riktigt.
– Det borde finnas ett stort behov, i sektorn av kringtjänster, av människor som kan vara med och förbättra Skellefteå, säger Petter Mikaelsson.

Skellefteå har Sveriges lägsta arbetslöshet.

Men om entreprenörerna ser möjligheter i svåra tider, låter det annorlunda på andra sidan bordet. Från fackligt håll är stämningen mer pessimistisk:
– Känslan bland fikaborden på arbetsplatserna är en oro. Nu handlar det för oss om att rådge, men också om att bevaka våra medlemmars rättigheter och intressen i förhandlingarna, säger Lena Lundgren, skyddsombud på IF Metall i Skellefteå.
Oron bekräftas av kommunens näringslivschef Anja Palm. Att vifta bort det som sker med Northvolt, och istället vifta med arbetskraftspotentialen, är dumt, tycker hon. Även om det i grunden är en förutsättning för att lyckas ta sig ur vad som eventuellt kommer.
– Vi håller fortfarande på att samla en nulägesbild om vad Northvolts varsel kommer att innebära, men jag måste också säga att det finns en otroligt stark energi att försöka hitta lösningar. Det finns ett brett och stort stöd, och det kommer positiva hejarop från kollegor runtom i landet. Men visst är det tudelat; Både att hantera den oro som företag och individer känner, men också en energifylld stämning att ’vi ska klara av detta’, säger Anja Palm.

Lena Lundgren, skyddsombud på IF Metall i Skellefteå.

Låg arbetslöshet i Skellefteå

Hon påpekar att Skellefteå redan idag har Sveriges lägsta arbetslöshet, och att man har behov av mer än 1000 personer för att fylla alla jobb. En utmaning är att förstå vilka kompetenser som de personer som eventuellt lämnar Northvolt har.
– I norra Sverige pågår den gröna omställningen med flera stora industriprojekt, så jag ser positivt på att det kommer att finnas möjligheter att hitta jobb för personer som har flyttat hit och vill stanna kvar – även om kanske inte jobben finns just i Skellefteå kommun, säger Anja Palm.

Anställda går av sitt skift vid Northvolts fabrik i Skellefteå dagen efter beskedet att 1 000 personer kommer få lämna Northvolts anläggning i Skellefteå.

Skellefteå är den enskilda ort till vilken Norrlandsfonden har lånat ut allra mest pengar i hela Norrland, och fondens företagsanalytiker Per Nilsson betonar att man tror på Skellefteå som stad – inte minst på grund av den entreprenöriella stämningen. Men Northvolts problem och eventuella konkurs eller rekonstruktion kan komma att kasta visst grus i maskineriet:
– Jag tror att det blir lite mer avvaktande. Många av de företag som finns här kommer kanske att fundera en gång till innan man trycker på gasen, säger Per Nilsson, och fortsätter:
– Grön energiteknik och det som är kopplat till den gröna omställningen kommer under lång tid dock att vara en stor faktor för tillväxt här uppe, säger han.
Oavsett vad som står i media om dödsolyckor och ekonomiska problem för företag?
– Ja, jag skulle nog vilja säga att sådant kan utgöra ett hack i kurvan och det är naturligtvis väldigt besvärande för alla som är inblandade. Men den långsiktiga trenden är ändå att det här kommer att fortsätta, säger Per Nilsson.
Han får stöd av näringslivschefen Anja Palm:
– Vi hoppas verkligen att vår förmåga som Skellefteåbor och företag har visat på tidigare, förmåga att samarbeta, att vi klarar av det den här gången också. Vi vet att det finns ett stort intresse även i kringliggande kommuner att vara med och bidra med lösningar, säger Anja Palm.

Har du fler tips på vad som har hänt? Tipsa oss!

Här är bakgrunden till Northvolts utmaningar
Northvolt, det svenska batteriföretaget som grundades 2016 av Peter Carlsson, har stött på flera utmaningar de senaste åren – trots att företaget ses som en nyckelspelare i Europas gröna omställning och elektrifiering. Här är några av de aktuella problemen som företaget brottas med:
1. Hög konkurrens och prispress
Northvolt är inte ensamt på marknaden för elbilsbatterier. Företag från Kina, som CATL, och även etablerade aktörer som LG Chem och Panasonic, konkurrerar aggressivt, särskilt på priset. Den här konkurrensen sätter press på Northvolt att snabbt skala upp produktionen och samtidigt hålla kostnaderna nere, vilket är en svår balans att upprätthålla.
2. Kostnads- och tidsutmaningar med fabriksbyggen
Northvolts gigafabriker är en central del av företagets strategi. Dessa fabriker, som är enorma i både skala och ambition, kräver massiva investeringar och har stött på förseningar och ökade kostnader. Exempelvis har fabriken i Skellefteå, en av Northvolts största satsningar, mött flera förseningar kopplade till brist på arbetskraft och leveransproblem med material. Att få i gång produktionen i full skala har tagit längre tid än planerat.
3. Kapitalanskaffning och finansiering
Trots att Northvolt har lyckats säkra stora investeringar från både privata aktörer och regeringar, inklusive EU-stöd, är det fortfarande en stor utmaning att finansiera expansionen i den takt som behövs för att möta efterfrågan. En annan fråga är hur företaget ska balansera sin skuldsättning mot framtida intäkter, särskilt med tanke på de stora investeringarna som krävs för att skala upp produktionen.
4. Leveranskedjor och råvarubrist
Northvolt är beroende av flera råvaror som litium, kobolt och nickel för sina batterier. Den globala efterfrågan på dessa material har ökat kraftigt, och tillgången är begränsad, vilket har lett till stigande priser och osäkra leveranskedjor. Dessutom har geopolitiska spänningar, särskilt med Kina, påverkat tillgången till kritiska råvaror, vilket har skapat ytterligare utmaningar för Northvolt.
5. Framtida lönsamhet och hållbarhet
Företagets långsiktiga lönsamhet hänger också på om det kan hålla sig konkurrenskraftigt mot andra batteritillverkare och om det kan uppnå sina mål kring hållbarhet och cirkulär ekonomi. Northvolt har åtagit sig att producera batterier med minimal klimatpåverkan, men det är en teknisk utmaning att säkerställa att hela produktionskedjan blir så miljövänlig som möjligt, vilket kräver ytterligare investeringar och innovation.

Northvolt
Anders Frick
Anders FrickEFN, Redaktör Göteborg

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;