Skräckmånaden oktober har oförtjänt dåligt rykte
Oktober är känd som skräckmånaden – inte bara på grund av Halloween som infaller i slutet av månaden – utan även på börsen.
EFN Finansmagasinet har pratat med tre experter för att höra hur man ska navigera på börsen när mörkret smyger sig allt längre in på dagarna och fasan kan vänta runt hörnet.
Oktober har historiskt förknippats med nedgångar på börsen. En del kanske minns hur börsen föll 10 procent i oktober 2018, nedgångarna efter Lehmans kollaps 15 september 2008, svarta måndagen i oktober 1987 och vissa kanske till och med kommer ihåg stora börskraschen på Wall Street i oktober 1929.
Börsen brukar delas in i en högsäsong mellan november-april och en lågsäsong mellan maj-oktober. Dagens Industri sammanställde i april förra året statistik för börsutvecklingens säsongsvariationer de senaste 20 åren. Skillnaden mellan perioderna visade hur marknadens lågsäsong generellt sett har en mycket lägre kursutveckling. Bland annat har Stockholmsbörsen haft en 7,2 procentenheters lägre utveckling historiskt och S&P500 2,7 procentenheter.
EFN Finansmagasinet har pratat med tre experter om "skräckmånaden" och vad de ser kommer påverka marknaden i oktober.
Är det rättvist att kalla oktober för skräckmånad?
Enligt expertpanelen är svaret mer nyanserat. De alla tre menar att ett par oktobermånader har haft rejäla börsfall som bidrar till att månaden fått dåligt rykte. Men det finns invändningar emot öknamnet.
– Ser man till historisk avkastning brukar aktier faktiskt börja gå bättre under månaden. Aktier är ju en vintersport och det är långt ifrån alla oktobermånader som bjuder på volatilitet, säger Maria Landeborn, Danske Bank.
Lars Söderfjell, Ålandsbanken, menar att augusti och september har varit klart värre månader i modern tid.
– Jag tycker nog att oktober har oförtjänt dåligt rykte. Ser man till den nordiska marknaden de senaste 20 åren har oktober varit en ganska okej månad med en genomsnittlig uppgång på 0,9 procent, resonerar han.
Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, instämmer med branchkollegorna om att oktober brukar vara startskottet på uppgångar på börsen och framhäver att det även är startmånaden på det kvartal som brukar vara mest gynnsamt.
Orosmoln och uppgångstriggar
Börsen närmar sig ett all time high men kantas samtidigt av konsumentrelaterade bolag inom industri och detaljhandel som inför rapportsäsongen har vinstvarnat och en fortsatt närvarande konjunktursoro.
– Konjunktursstatistiken var svagare i sommar och PMI-siffror visar att tillväxten tappar i tempo, och fortsätter vi få mixade signaler under rapportsäsongen kan det säkert bli volatilt, säger Maria Landeborn.
Trots vinstvarningarna så går börsen starkt, vilket skulle kunna vara en konsekvens av att köpare har lyft blicken och ser ljuset i tunneln. Svängningar i penningpolitiken med räntesänkningar, det pådrivande stimulanspaketet från Kina och en stark amerikansk jobbrapport ser experterna som uppgångstriggers för månaden.
– Vissa aktier som Husqvarna har ju faktiskt haft uppgång efter vinstvarningarna och det verkar som att marknaden räknade med risken för vinstvarningar givet av de svaga PMI-siffrorna. Efter rapportsäsongen kommer man ha mer kött på benen och vi tror att köparen kommer orka se igenom det kortsiktiga bruset, säger Robert Oldstrand.
Lars Söderfjell är mer försiktig i sitt resonemang.
– Det kommer bli en dragkamp mellan den långsiktigt positiva utvecklingen – med bättre konjunktur som ser ut att vänta 2025 – och kortsiktig volatilitet som beror på det amerikanska valet och rapportsäsongen som ännu inte är klarlagd. Vi är ännu inte helt övertygade om man orkar stå emot när svaga Q3-rapporter presenteras, säger han.
Om man ska tro experterna är alltså skräckmånaden oktober egentligen en gast från "the past" och istället kan tillfällig turbulens med en mjuk landning ge en långsiktig uppgång.