Slutförvar av kärnbränsle godkänns av domstol
Mark- och miljödomstolen godkänner slutförvar av använt kärnbränsle. TT rapporterar att tillståndet omfattar en anläggning för inkapsling i Simpevarp, Oskarshamns kommun, och Forsmark, Östhammars kommun.
Tillståndet gäller för kärnavfallet från de tolv reaktioner som ingår i det pågående svenska kärnkraftsprogrammet, av vilka sex är i drift idag. Däremot gäller tillståndet inte för eventuella nya kärnkraftsreaktorer.
"SKB (Svensk Kärnbränslehantering) får i slutförvaret deponera cirka 6 000 kapslar med cirka 12 000 ton kärnavfall", skriver domstolen. Kapslarna ska placeras på 500 meters djup.
"Vid prövningen har det krävts utredning om risken för radioaktiva ämnens spridning i miljön under 100 000 år", skriver Mark- och miljödomstolen.
Beslutet kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen.
”Med så här svaga villkor borde kärnbränsleförvaret inte byggas”, säger Linda Birkedal, ordförande för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG), i en skriftlig kommentar till TT utan att nämna om domen ska överklagas.
Även om en överklagan skulle bli aktuell så kan inledande arbete i Forsmarksområdena dra igång redan vid årsskiftet enligt SKB.
SKB lämnade in sin ansökan om att gräva ner avfallet 2011. Tio år senare, vintern 2022, gav regeringen det slutgiltiga godkännandet av slutförvaret i Forsmark.
Verksamheten beräknas pågå i cirka 70 år.