OMXS30
OMXSPI
NDX

Söderström: Sverige kan bli Silicon Valley

Sverige kan bli lika innovativt som Silicon Valley.
Det säger svenske Tom Söderström, tidigare innovationschef vid Nasa och nu verksam inom molntjänster hos Amazon. 
I ett samtal med EFN resonerar han kring investeringar och framtida vinnare - samt om hur svensk kreativitet och klamydiabehandling kom att rädda koalabjörnar i Australien. 
– Fienderna är pengar och tid. För mycket pengar och för mycket tid, säger han två faktorer som kan bromsa innovationskraft och uppfinningsrikedom.

Gabriel Mellqvist
Gabriel MellqvistProgramledare EFN
Tom Söderström i Börssurr.
Tom Söderström är gäst i senaste ”Börssurr” med Henrik Mitelman och Gabriel Mellqvist.
Publicerad: 26 nov. 2024, 10:49Uppdaterad: 26 nov. 2024, 10:53

Stora bolag bör tänka som små om de vill fostra kreativitet, resonerar Tom Söderström under ett besök i EFN-podden Börssurr med Mitelman & Mellqvist.

– Börja i liten skala, experimentera och försök sedan att växa snabbt, lyder hans råd.

Tom Söderström nämner sedan ett samtal han haft med sedmera utplånade videouthyraren Blockbuster.

– Han såg det komma, berättar den svenska innovationsexperten apropå den digitalisering som kom att sänka den forna giganten.

– Men hans styrelse lät honom inte göra någon förändring, fortsätter han med hänvisning till att det stora bolaget gärna höll fast vid den lönsamma affärsmodell man tidigare hade.

Resten är historia och Netflix blev nästa generations vinnare. 

”Var löst på två dagar – tack vare Sverige”

Tom Söderström kommer från Karlstad men har verkat nästan hela sitt liv i USA. Han har bland annat jobbat på rymdmyndigheten Nasa, där han varit teknik- och innovationschef. Idag arbetar han för Amazon Web Services, alltså e-handelsjättens snabbt växande avdelning för molntjänster.

Han nämner just molntjänster, eller förmågan att samarbeta från olika platser, som en starkt bidragande faktor till produktivitet och framsteg. Som ett exempel nämner han en forskare i Sydney som försökte att rädda koalan och sökte hjälp av internationella forskarkollegor. 

– Inom två dagar var det löst. Tack vare Sverige.

Ett svenskt universitet kom, något oväntat, på att vaccinering mot klamydia kunde angripa problemet. Detta trots att könssjukdomen i fråga inte hörde till det grundproblem som forskarna i Australien utgått ifrån.

– Helt plötsligt får du kreativa hjärnor i hela världen som kan jobba på ditt problem. Det är en fördel för Sverige. Vi är väldigt tekniska och skryter inte mycket. Men nu kan svenskarna nå hela världen utan att behöva resa.

Tveksam till distansarbete

Däremot är han själv tveksam till distansarbete, då personliga möten är viktiga för kreativitet. I samtalet riktar Tom Söderström kritik mot Europas regleringsiver. Han hyllar också den försonande ton som amerikaner har mot misslyckanden och slår ett slag för att våga vara visionär:

– Tänk stort. Fråga dig vad som kommer att hända.

Nasa-svensken pratar också om rymden, var man kan leta efter spännande investeringar, liksom om vikten av att vara lite dum ibland.

– Jag investerar ganska mycket. En del går bra, en del gör det inte.

Han säger att det räcker att en av tio går verkligt bra, samt att han själv investerat i Bitcoin med framgång. Två områden han tror mycket på framgent är AI och rymden.

– Jag vet inte om det finns, säger han när en rymd-ETF kommer på tal.

– Men sektorn har mycket kvar att ge, tror Tom Söderström, som gärna fortsätter att blicka mot rymden trots att han karriärmässigt nu lämnat Nasa.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;