Stor hamnstrejk i USA – så påverkas svenska bolag
Nu går tusentals hamnarbetare ut i en strejk på USA:s östkust – som kan kosta uppemot 4,5 miljarder dollar per dag.
– Det är politiskt känsligt för Biden att ingripa i strejken, säger Niklas Ekdal, ekonomisk-politisk kommentator på EFN.
Det är en omfattande strejk som inletts under tisdagsmorgonen, då omkring 45 000 amerikaner inte dyker upp på jobbet i 36 hamnar. Innan midnatt försökte hamnarbetarnas fackförbund och arbetsgivarna att komma överens om frågor som ökad automation och lönekontrakt – utan resultat.
Strejken omfattar 72 procent av USA:s handelskapacitet och hälften av all containertrafik i USA kommer att stå still till följd av den. En uppskattning från JP Morgan visar att strejken kan komma att kosta upp till 4,5 miljarder dollar per dag.
Volvokoncernen är ett av de svenska bolag som riskerar att drabbas strejken. Presschefen Claes Eliasson säger till Ekot att bolaget förberett sig och byggt upp produktionslager som räcker ett tag. Men Volvokoncernen hoppas på en snabb överenskommelse mellan parterna:
– Blir strejken väldigt långvarig kan det få en påverkan på vår kapacitet att producera, säger han till Ekonomiekot.
Strejken togs även upp i tisdagseftermiddagens EFN Direkt där Niklas Ekdal, som är ekonomisk-politisk kommentator på EFN, sa att det är den största hamnarbetarstrejken i USA på nästan 50 år.
– Om den här strejken fortsätter många dagar kommer det bli en stor sak, inte minst för leveranskedjor, som kan sätta fart på inflationen.
Strejken kan även komma att påverka det stundande amerikanska valet, säger han.
– Biden/Harris är i en kniptång. Fackföreningarna är en viktiga i valet. Men nu är det så att många fackanslutna har börjat rösta på Trump. Det är politiskt känsligt för Biden att ingripa i strejken, att stämpla den som samhällsfarlig, eftersom så mycket står på spel.