Strategen: Blir mer Trump-turbulens på börsen framåt
Donald Trump vill införa tullar mot tre länder direkt när han tar över Vita huset.
Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie, säger att det är tydligt att Trump är mer förberedd den här gången – och att det kommer komma motåtgärder som påverkar både marknaderna och den amerikanska ekonomin.
– Kommer Trump palla trycket då, frågar han sig.
Det var i natt som USA:s nästa president skickade ut ett uttalande där han förklarade att han vill införa 25 procentiga strafftullar mot alla varor som importeras från Kanada och Mexico.
"Denna tullsats kommer att gälla tills dess att invasionen av droger, i synnerhet fentanyl, och alla illegala invandrare stoppas”, skrev Trump.
Dessutom vill han höja tullarna mot Kina med tio procent, eftersom han menar att Kina bidrar med narkotikasmuggling.
Börserna lyser rött
Reaktionen på börserna blev omedelbar och Tokyo-börsen stängde på minus 0,84 procent. Stockholm och övriga börser i Europa lyser också rött under tisdagen.
– Det är tydligt att Trumps policys och responsen på den blir en allt mer materiell faktor i marknaderna. Handelsturbulensen lär bli ett wildcard för konjunktur och börserna under 2025, säger Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie.
Han förklarar att en extra tull mot Kina lär få, i sammanhanget, begränsade konsekvenser för amerikanska bolag då många redan anpassat sig till det scenariot. Däremot kan tullar mot Mexico påverka desto mer.
– Många amerikanska bolag har lagt en del av sin produktion i Mexiko som en anpassning efter tullar mot Kina, så en handelskonflikt med grannlandet har man inte hunnit anpassa sig till och saknar strategier för.
Trumps politik är inte bara gynnsam för USA
Amerikanska investerare och bolag har hittills valt att ignorera Trumps tullhot mot övriga världen och i stället tagit fasta på löftena om skattesänkningar för bolagen och hushållen. Men i och med nattens uttalande så måste amerikanerna börja balansera bilden av Trumps politik och inse att den inte bara är positiv för den inhemska marknaden, anser von Sydow.
– De här tullarna skapar en kostnadsvåg som också påverkar amerikanska bolag. Vi ska komma ihåg att varje åtgärd som Trump kommer med också kommer mötas av en motåtgärd som är minst lika viktig. En sådan åtgärd lär sannolikt slå mot amerikanska ekonomin och dess konsumenter och då blir frågan: Hur länge pallar Donald Trump trycket?
Omvärldsstrategen tror att uttrycket "buy now, tariffs later" kan bli verklighet under de kommande månaderna innan Donald Trump svärs in som president i slutet på januari.
– Bolag kan tidigarelägga transporter till USA och Europa för att undvika tullarna. Det kan driva upp fraktpriserna samtidigt som produktionen skulle kunna öka på kort sikt, säger han.
– Sedan påverkar rubrikerna från Trumps utspel och policys också marknadens beteende och sentimentet. Vi kommer garanterat få se Trump-turbulens fram till hans tillträdande som president, då det lär komma ett antal sådana här policy-preciseringar under de kommande månaderna.
Trump mer förberedd nu
Klart är att Donald Trump är mer förberedd den här gången, än senast han satt vid makten.
– Han vill gå kraftigt fram med tullar och vill vara snabbare ut ur startblocket, säger Henrik von Sydow.
Förutom att tullarna skapar allmän börsturbulens framåt och en osäkerhet för tillväxtutsikterna i Europa, så finns det också en mer långtgående konsekvens.
– Investeringslandskapet kommer att förändras när världsekonomin blir mer fragmenterad, säger omvärldsstrategen.
Trump har tidigare sagt att han tänker införa handelstullar mot Europa på mellan 10-20 procent och 60 procentiga tullar mot Kina.
I måndags stod det klart att Trump nominerar Wall Street-räven Scott Bessent till finansminister. Bessent sa i sin första intervju att han stödjer Trumps tullförslag, men att de måste införas gradvis.