Trumps politik kan få Kina att acceptera Bitcoin
Donald Trump har tydligt aviserat att hans administration kommer att driva en kryptovänlig politik.
Något som skulle kunna få Kina att omvärdera sin restriktiva hållning.
– Om kongressen och presidenten i USA tar initiativ för att klargöra kryptoregler, fortsätter att lagstifta och stötta sektorn, skulle detta definitivt få Kina att acceptera krypto, säger Hashkeys VD Xiao Feng i en intervju med South China Morning Post.
Kina har under de senaste åren intagit en restriktiv hållning gentemot kryptovalutor genom att införa flera förbud och regleringar.
I maj 2021 förbjöds finansiella institutioner och betaltjänstföretag från att erbjuda tjänster relaterade till kryptovalutor.
I september samma år förklarade sedan Kinas centralbank alla transaktioner med kryptovalutor som olagliga, vilket markerade ett fullständigt förbud mot handel och användning av kryptovalutor i landet. Samtidigt stoppades all kryptomining. Något som tvingade många miningföretag att antingen stänga ner eller flytta verksamheten utomlands.
Central fråga i Trumps kampanj
Nu ser Xiao Feng, VD för Hongkongbaserade Hashkey Group, möjligheter att Kina kan komma att ändra sin hållning i kryptofrågan.
Anledningen till den nyvunna optimismen är att Donald Trump gjorde digitala tillgångar till en central fråga i sin presidentkampanj.
Under Bitcoin 2024-konferensen i Nashville i juli 2024 lovade Trump bland annat att ersätta Gary Gensler, ordförande för SEC, på sin första dag i ämbetet och att ompröva policys som han menar hämmar innovation inom kryptobranschen. På samma konferens föreslog han dessutom att USA ska behålla sina beslagtagna Bitcoin som en strategisk investeringsresurs i stället för att sälja dem.
Vill förhindra kinesisk dominans
Enligt Trump måste USA vara ledande inom kryptovalutor för att förhindra en framtida kinesisk dominans inom sektorn.
För trots den kinesiska totalförbudet finns det nämligen indikationer på att mining fortfarande sker i landet, om än i det fördolda. Enligt en rapport från Cambridge Centre for Alternative Finance återuppstod Kina som en av de största Bitcoin-miningnationerna 2022.
Hur Kina kommer att agera i kryptofrågan framöver återstår att se. Enligt Xiao Feng kan ett första steg mot en kinesisk avreglering vara att överväga att tillåta reglerade stablecoins – digitala valutor som är kopplade till verkliga tillgångar – för att underlätta gränsöverskridande handel.
– Stablecoins erbjuder den bästa lösningen för gränsöverskridande handel mellan företag och konsumenter, säger Feng.
Stablecoins har fått allt större uppmärksamhet för sin potential att effektivisera internationella betalningar genom snabbare, mer kostnadseffektiva och transparenta alternativ jämfört med traditionella metoder. Användningen av stablecoins ses som ett viktigt framsteg för det globala finansiella systemet och har ökat avsevärt under året, särskilt i utvecklingsländer som drabbats av hög inflation och ekonomisk instabilitet.