Adlade ordföranden bytte sida – nu återstår en fiende

Ett stenkast från S:t Pauls-katedralen, bland bankpalats och butiksgallerior, ligger kontorshotellet Halkin. En stor och steril koloss i betong, glas och stål. På fjärde våningen huserar advokatfirman Orrick, Herrington & Sutcliff. Kontoret i London är i första hand en filial – Orricks egentliga huvudkontor ligger i San Fransisco, epicentrum för världens digitala industri. Orrick är specialiserad på klienter verksamma inom e-handel, fintech, Ai-programmering och andra snabbväxande techsektorer.

Jonas Malmborg
Jonas MalmborgReporter och programledare EFN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 24 okt. 2024, 07:31Uppdaterad: 24 okt. 2024, 12:44
Hämta EFN:s app - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Advokaterna och de biträdande juristerna som passerar genom kontorets korridorer är formellt klädda i mörka kostymer och välstrukna skjortor men i övrigt är inramningen allt annat än glamourös och synnerligen odramatisk. Ändå vibrerar luften av anspänning denna torsdag i slutet av oktober. I ett av Orricks sammanträdesrum är det uppdukat för bolagsstämma med aktieägarna i den svenska shoppingbanken Klarna som inbjudna gäster. 

Men smörgåstårtan, bubblet och kakorna som annars är obligatoriska på svenska bolagsstämmor lyser med sin frånvaro. Det allvarsamma mumlet och de bistra minerna gör det inte. Det är paradoxalt. Å ena sidan är den här bolagsstämman en ren formalitet, det är bara några få punkter som ska avhandlas och klubbas igenom. Å andra sidan utgör det där sammanträdesrummet med heltäckningsmatta och lysrör i taket scenografin i ett infekterat drama om makt, pengar och brutna vänskapsrelationer.

Michael Moritz, styrelseordförande i Klarna och en auktoritet i Silicon Valley, är den som bjudit in till bolagsstämman. Det officiella skälet är att aktieägarna kollektivt behöver fatta beslut om en ny bolagsordning för, men den verkliga anledningen är att styrelsen, anförda av Moritz, vill sparka ut ledamoten Mikael Walther ur styrelsen. Stämman har föregåtts av ett offentligt gräl mellan Moritz i ena ringhörnan och Walther i den andra. En strid för öppen mediaridå som kryddats med advokatutredningar, smutskastningskampanjer och planterade rykten. Moritz påstår å sin sida att Walther misskött sitt styrelseuppdrag och vid upprepande tillfällen agerat på ett sätt som skadat Klarna. Walther försvarar sig å sin sida med att anklagelserna bara är svepskäl för att manövrera ut en oppositionell röst i styrelsen och stärka makten i bolagen. Hans enda “brott” är att han opponerat sig mot omstämplingen av röststarka A-aktier och ett ytterst generöst optionsprogram till ett värde av 2-35 miljarder dollar riktat till bolagets vd Sebastian Siemiatkowski.

Striden om Mikael Walthers närvaro eller icke närvaro i styrelsen är i själva verket en proxy-konflikt. I realiteten är det två av Klarnas tre grundare, Sebastian Siemiatkowski och Victor Jakobsson, som strider om makten. Den förre är vd och äger 6,1 procent av aktierna medan den andra slutade i bolaget för tolv år sedan men kontrollerar 7,1 procent av aktierna enligt ägartjänsten Holdings. Men det som fäller avgörandet är att Sebastian Siemiatkowski har ordföranden på sin sida. 

Michael Moritz har nämligen bytt sida. När han gick i Klarnas styrelse representerade han Sequoia Capital, riskapitalbolaget där han själv varit vd och arbetande styrelseordförande i 38 år. Efter att han lämnade Sequoia men valde att sitta kvar i Klarnas styrelse stod det klart att lojaliteten skiftat. Från Sequoia, bolaget som han byggt upp till en av världens mäktigaste investerare, till Sebastian Siemiatkowski, hans adept och nära förtrogne i Klarna. Moritz började se krasst på saken: det som är bra för Siemiatkowski är bra för Klarna. 

Som amerikanska The Information och svenska Breakit tidigare rapporterat ska det till och med ha gått så långt att hans tidigare arbetsgivare på Sequioa försökte flytta på Moritz och ersätta honom med en styrelseordförande som kunde ställa hårdare krav på Siemiatkowski.Men där underskattade de maktspelaren Sir Michael Moritz, adlad av självaste drottning Elisabeth II och härdad av 38 år i det stenhårda Silicon Valley. Sequioas andra ledamot i Klarnas styrelse, Matt Miller, var tänkt att ersätta Moritz som ordförande men tvingades under utpressningsliknande former lämna styrelsen helt och smita ut bakvägen. Den första fienden i styrelsen var desavouerad och utmanövrerad. Ytterligare en återstod: Mikael Walther.

Om Mikael Walther gjort ett dåligt jobb i Klarnas styrelse och verkligen satt Victor Jakobssons intressen framför bolagets bästa kommer vi aldrig få full klarhet i. Däremot kan vi redan nu konstatera att Michael Moritz och Sebastian Siemiatkowski är beredda att gå mycket långt för att manövrera ut fiender och tysta oppositionella i ett Klarna som rustas för att sättas på börsen under nästa år. 

Mikael Walther och Victor Jakobsson har inte en chans i det där konferensrummet på Orrick, Herrington & Sutcliff. Sebastian Siemiatkowski vill ha ut honom ur styrelsen och har matematiken på sin sida.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Klarna
Jonas Malmborg
Jonas MalmborgEFN, Reporter och programledare[email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;