Ekonomen: ”Fed famlar i mörker”

Efter nya inflationssiffrorna väntas Fed pausa räntesänkningen i januari.
Men troligtvis är andra faktorer än inflationssiffror och arbetslöshet avgörande nu, menar SEB:s ekonom Robert Bergqvist.
– Jag tror de har tagit penningpolitisk timeout, säger SEB:s ekonom Robert Bergqvist.

Robert Bergqvist säger att Fed ”famlar i mörker” och att de befinner sig i en penningpolitisk timeout. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 15 jan. 2025, 16:15Uppdaterad: 15 jan. 2025, 16:25
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Inflationen i USA steg 2,9 procent i årstakt för december månad, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Både Stockholmsbörsen och Wall Street gladdes åt beskedet och breda index steg tydligt. Anledningen är den dämpade inflationsoron som ökat den senaste tiden med stigande långräntor i USA.

– Den amerikanska långräntan är helt avgörande för hur börsen värderas. Alla tittar på vad den amerikanska centralbanken Federal Reserve gör, sa EFN Finansmagasinets Ellinor Beckett.

Så vad tittar Fed på?

Enligt SEB:s ekonom Robert Bergqvist är det snarare en annan faktor som avgör den förmodade pausen av räntesänkningar i januari.

– Jag tror Fed befinner sig i ett läge där de tagit en penningpolitisk timeout, säger han och fortsätter:

– Budskapet är ganska tydligt. Ekonomin har faktiskt överraskat åt det starkare hållet så de känner inte samma press att leverera en ny sänkning på nästa möte. Sen tror jag de, precis som alla andra prognosmakare, famlar i ett mörker just nu. 

”En ny tideräkning som börjar”

SEB-ekonomen syftar på den 20 januari då Donald Trump svärs in som USA:s nya president.

– Vi vet inte hur den amerikanska politiken kommer att se ut efter 20 januari när Trump tillträtt. Det är bara att erkänna: Vi har slitit och jagat pusselbitar för att försöka förstå vilka effekter det får på inflationen. Jag tror det är ganska smart av Fed att de har sänkt räntan med 1 procentenhet. Nu har man tagit timeout och få lite tid på sig för att försöka förstå hur politiken kommer formas från Vita huset.

Robert Bergqvist menar att det finns en stor osäkerhet om vad som kommer hända med Trump i Vita huset.

– Man måste få fler pusselbitar på plats. Jag ser det nästan som det är en ny tideräkning som börjar 20 januari, säger han.

USA
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;