Experterna: Därför går börsen dåligt – aktierna att köpa inför en rekyl
Minus, minus, minus.
Stockholmsbörsen har för det mesta lyst rött under de senaste dagarna och veckorna.
– Det överraskar oss att Sverige går så svagt, säger Fredrik Warg på SEB, samtidigt som han tipsar om fem aktier att köpa inför nästa uppåtrekyl.
Även Carnegies Karl Hedberg ser köpläge i en rad aktier.
Ända sedan det blev klart att Donald Trump blir USA:s nästa president har Stockholmsbörsen haft det tufft. Minusdag efter minusdag och tittar vi på de senaste sju dagarna är storbolagsindexet OMX30 ned nästan 4 procent och OMXSPI 4,7 procent.
Fredrik Warg, global chef över rådgivande förvaltning på SEB, säger att så fort det blev klart att Trump blir nästa president blev det en väldigt positiv marknadsreaktion i USA, men inte i Sverige eller Europa.
– Sverige har gått betydligt svagare. Men det som överraskar oss är att Sverige även gått svagare än Europa. Vår uppfattning är att Sverige ligger före Europa när det kommer till tillväxt, lönsamhet och kvalité hos bolagen.
Hökatiga Fed-uttalanden
USA-börserna har också börjat visa en något förhöjd volatilitet med negativ touch. Mycket beror på en inflationsoro och att Fed-ledamöter med Jerome Powell i spetsen under förra veckan gick ut och var hökaktiga vad det gäller kommande räntesänkningar.
Anledningen till Sveriges nedgång tror Fredrik Warg bland annat beror på en osäkert från marknaden kring hur det kommer bli med handelstullar när Trump blir president samt även hur USA:s nästa president ställer sig till Nato. De svenska småbolagen har det också extra tufft på grund av den svaga svenska valutan och privatkonsumtionen.
– Det är många sådana frågor som är uppe nu och marknaden behöver veta lite mer, säger Warg som också lägger till att Feds ränteuttalanden även påverkat den svenska börsen negativt.
De amerikanska långräntorna har också gått upp, vilket inte är bra för varken USA-börserna eller Stockholmsbörsen.
– Det finns en oro kring vad som ska hända i USA. Införs handelstullar kan till exempel de inhemska priserna stiga kraftigt, vilket i sin tur kan elda på inflationen. Stänger man gränsen mot Mexico så kan även arbetskraftskostnaderna stiga.
– Samtidigt tillhör Donald Trump en av av de mest skuldsatta fastighetsmogulerna så han lär göra vad han kan för hålla koll på inflationen och på så sätt underlätta för Fed att sänka styrräntan.
Vinstoro i känsligt läge
Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, är inne på samma spår.
Han säger att om USA inför handelstullar så kan det påverka de svenska och europeiska bolagens vinster negativt.
– Det gör att vi har fått en vinstosäkerhet som kommer i ett känsligt läge när marknaden redan har prisat in att vi ska få en återhämtning och där det finns höga förväntningar på en bra vinsttillväxt 2025.
Förutom de stora flödena av pengar som vi sett gått från Europa till USA under de senaste veckorna, så lägger Hedberg också till den ökande geopolitiska oron mellan Ukraina och Ryssland som en av anledningarna till Stockholmsbörsens tapp. Något som Fredrik Warg också poängterar.
I dag tisdag kom beskedet att Ukraina avfyrat amerikanska långdistansrobotar mot Ryssland.
– En upptrappning i kriget är den största orosfaktorn för marknaden på kort sikt och om situationen eskalerar kan börsfallet förvärras betydligt, säger Warg.
Fördel USA på kort sikt
Med det sagt så tror han, i skrivande stund, att det är fördel för de amerikanska börserna på kort sikt men att Stockholmsbörsen står för en rekyl längre fram.
– Den oron som vi ser nu lär vara i ett par veckor till. Sedan börjar vi närma oss årsskiftet och då brukar det vara starka flöden in på marknaden. Så när väl vibrationerna från presidentvalet har lugnat ner sig tror jag att december och de första månaderna under 2025 blir starka, säger Warg.
Han hänvisar till att börsen nu går in i en historiskt stark period och även att när konjunkturen väl vänder så lär Sverige var ett av de länder som är först ut.
Verkstadsaktier som är exponerade mot USA har haft det särskilt tufft under de senaste veckorna och Fredrik Wargs tips är att använda nedgången till att slå till på några favoriter i sektorn.
Köpläge i flera verkstadsbolag
Den första är Atlas Copco som är ned över 7 procent på en vecka.
– Hela affärsmodellen ser bra ut, försäljningen likaså och marginalerna är starka. Atlas Copco är definitivt ett bolag som man borde plocka upp på de här nivåerna.
Den andra aktien är Alfa Laval, som Warg beskriver som ett kvalitetsbolag med en stabil orderbok.
Den tredje är Volvo som är ned 6,5 procent på en vecka.
– Att köpa Volvo nu är ett av de bättre köpen man kan göra. Vi gillar verkligen bolaget, säger han.
Den sista favoriten inom verkstadssektorn är Traton, som är ned över 8 procent på en vecka.
– Lägre värdering än Volvo och också ett väldigt bra köp. Alla dessa fyra borde man definitivt slå till på runt de här nivåerna.
Rabatt inte givet i Investor
Fredrik Warg passar även på att tipsa om Investor, som är ned drygt 3,5 procent på en vecka. Han beskriver aktien som "gjuten" för portföljen och något som borde finnas som en grundbult hos varje sparare.
– Många säger att rabatten är för låg, men vi börjar nu mena på att Investor kanske till och med ska handlas med en svag premie. Jag ser 15 procent uppsida på kursen från nuvarande nivåer.
– Värdet i portföljbolagen fortsätter att gå upp men den stora grejen framåt är de dolda värden i EQT som vi tror kommer att komma fram under 2025, när den onoterade marknaden kommer igång.
Karl Hedberg tror att konjunkturkänsliga och cykliska bolag – som tagit mycket stryk senaste veckorna – kan vara en vinnare när konjunkturen väl vänder. Han noterar också att läkemedelsbolagen har tappat mycket sedan det blev klart att Donald Trump nominerade Robert F Kennedy junior som hälsominister.
– Här är Sobi en favorit, säger han.
Aktien är ned nästan 10 procent på en vecka.
Billerud kan bli en vinnare på tullar
Hedberg pekar också ut två svenska bolag som faktiskt skulle kunna bli vinnare på handelstullar i USA.
– Billerud har mycket av sin produktion i USA och skulle kunna tjäna på tullarna. Även Electrolux som skulle bli skyddade från den asiatiska konkurrensen på den nordamerikanska marknaden om tullar faller på plats.
Electrolux är ned 10 procent på en vecka medan Billerud noterar en uppgång på en procent under samma period.