Börsen kraftigt ner efter ukrainsk attack

Ukraina har avfyrat amerikanska långdistansrobotar mot Ryssland – som svarar med att kalla det för en "klar signal att väst vill eskalera konflikten".
Stockholmsbörsen vänder kraftigt ner. Strax efter klockan 15 var OMX30 ned 1,50 procent men återhämtade sig något.
– Det är klassiskt risk off-beteende som vi ser nu, säger Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners.

ATACMS, robotar.
Börsen har vänt kraftigt ner efter att Ukraina avfyrat amerikanska långdistansrobotar mot Ryssland. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 19 nov. 2024, 10:57Uppdaterad: 19 nov. 2024, 16:04
Hämta EFN:s app - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Stockholmsbörsen inledde tisdagshandeln på plus men vände ned vid 10-tiden efter beskedet om Ukrainas attack mot Ryssland.

Fallet tilltog under eftermiddagen och strax före klockan 15 noterar storbolagsindexet en nedgång på 1,5 procent, i likhet med övriga Europa-börser. Kort senare återhämtade sig börsen något men ligger fortfarande runt minus 1,3.

Stockholmsbörsens utveckling under dagen.

Enligt flera medier har Ukraina avfyrat amerikanska långdistansrobotar ATACMS mot Ryssland för första gången.

Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners ser eskaleringen som förklaring till börsnedgången.

– Börsen faller på det här och det är på grund av osäkerheten. Något nytt händer och vi vet inte effekterna av det och om Ryssland kommer att svara, säger han.

Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners. Foto: Pressbild

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, är inne på samma spår som Jon Arnell:

– Det handlar om kraftig ökad osäkerhet kring kriget mellan Ryssland och Ukraina, vilket alltid är negativt för börsen. Marknaden oroar sig kring var detta ska leda.

”Klassisk risk off-beteende”

Den amerikanska tioårsräntan sjunker några punkter efter attacken. Samtidigt backar oljepriset men handlas volatilt. Saab steg som mest 2,5 procent inledningsvis, men har tappat fart och är upp 1,5 procent och toppar storbolagsindexet OMXS30.

– Eftersom vi redan befinner oss i ett osäkert läge så är det ganska enkelt för marknaden att sälja aktier och köpa räntor i stället. Och det mönstret ser vi nu. Obligationspriserna går upp och räntorna går ned, både de amerikanska och de svenska, säger Jon Arnell och fortsätter:

– Guldet går också upp och yenen likaså. Så det är klassiskt risk off-beteende som vi ser nu. Marknaden säljer helt enkelt av riskfyllda tillgångar och köper mer säkra delar av marknaden. Det ser vi också bland aktier; defensiva bolag som teleoperatörer och hälsovård verkar stå emot bättre på Stockholmsbörsen i dag.

Lavrov: Ny eskalering

Attacken med de amerikanska långdistansrobotarna kommer bara dagar efter Washington godkänt användandet av vapnen för ukrainska attacker mot Ryssland. Tidigare under morgonen skrev Vladimir Putin under en ny doktrin som möjliggör användandet av kärnvapen om Ukraina attackerar med västerländska icke-nukleära missiler.

Under eftermiddagen säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, vid G20-mötet i Brasilien, att Ukrainas anfall ses som en klar signal att Väst vill eskalera konflikten. Det rapporterar Reuters.

"Utan amerikanerna är det omöjligt att använda dessa högteknologiska missiler, som Putin upprepade gånger har sagt", sade han bland annat.

Lavrov sade att han hoppas på att den nya kärnvapendoktrinen, som nu har sänkt tröskeln för nukleär vedergällning, läses uppmärksamt, skriver Nyhetsbyrån direkt med hänvisning till Reuters.

Kan öka pressen på att nå en lösning

– Att USA:s president Joe Biden möjliggjorde användandet av långdistansrobotar gör i stunden att man kommer längre ifrån ett avgörande, men det är inte omöjligt att det här ökar pressen på att nå en lösning på kriget snart som Donald Trump har lovat, säger Carl Hammer, allokeringschef på SEB, och fortsätter:

– Med tanke på att Ryssland uppdaterade sin syn på användandet av kärnvapen och Ukraina svarade i dag med en attack, så är det inget konstigt med att marknaderna reagerar när att de geopolitiska spänningarna höjs. Långsiktigt är det alltid vinster och tillväxt som avgör hur börsen går, men när spänningsnivån når över en viss gräns så brukar marknaden reagera.

UkrainaRyssland

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;