Experternas toppval för resten av året

Den amerikanska jobbsiffran överraskade stort i fredags och marknaden reagerade positivt.
Men har börsen bränsle för ytterligare uppgång under årets sista månader – och vilka sektorer kan gå bäst i så fall?
– Jag tror på en väldigt stark marknad som kör igång igen i november, säger SEB:s Fredrik Warg.

Anna Hellers
Anna HellersReporter
Fredrik Warg (SEB), Robert Oldstrand (Swedbank) och Niklas Wellfelt (Ålandsbanken).
Publicerad: 7 okt. 2024, 15:46Uppdaterad: 8 okt. 2024, 13:57
Hämta EFN:s app - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Den amerikanska jobbsiffran, Nonfarm Payrolls, överraskade kraftigt positivt i fredags. Nyheten gav bränsle åt börserna världen över och scenariot om en mjuklandning för den amerikanska ekonomin ökade.

Niklas Wellfelt, chefsstrateg på Ålandsbanken, tycker att beskedet är en ”skön indikator” när man går in i rapportfloden och lyfter fram amerikanska banker, vars aktiekurser studsade upp i fredags, som potentiella vinnare framåt:

– En starkare arbetsmarknadsstatistik gör sannolikheten för snabba och kraftiga räntesänkningar lägre. Det är positivt för bankernas räntenetton. Tryck i konjunkturen gynnar även bankerna i form av en högre kreditutgivning.

Sektorerna som kan gå bäst

Han tror också extra starkt på konsumtionsorienterade sektorer framöver.

– Privatkonsumtion representerar 70 procent av BNP. Arbetsmarknadssiffrorna är viktiga för hushållen och där ser vi en stabil utveckling med god tillförsikt. Det skapar bra förutsättningar för konsumtionen.

Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, tycker också att jobbsiffran var ett lugnande besked och att marknadens reaktion bekräftar tron på att konjunkturen går åt rätt håll.

– Recessionsoron kommer på skam och mjuklandningsscenariot håller i sig. Konjunkturkänsliga aktier gick bra medan defensiva aktier stod tillbaka.

Framöver tror han på konjunkturkänsliga och konsumtionsorienterade bolag. Inför rapportperioden är han dock mer försiktig överlag.

– Det är mycket vinstvarningar och negativa signaler från bolagen hittills. Vi vill inte se alltför dystra budskap eller revideringar av vinstestimaten. Så ja, det är oroligt här i närtid.

Techbolagen starka framöver

SEB:s chef för rådgivande förvaltning, Fredrik Warg, tonar ned betydelsen av den amerikanska jobbsiffran men menar att mycket pekar på en starkare marknad framöver.

– Jag tror på en väldigt stark marknad som kör igång igen i november. Techbolagen kommer att ha en positiv resa under slutet av året och i början av nästa. Lägre räntor ger också en skjuts till fastighetsbolag och gynnar konjunkturkänsliga bolag. Exitmarknaden kommer att gå bra och även mindre bolag. Det blir en skjuts för andra bolag som inte är large cap.

Samtidigt lyfter han orosmolnen. Enligt honom är det enskilt största om Donald Trump blir president i USA. Andra riskfaktorer är kriget i Ukraina och i Israel som kan påverka den globala konjunkturen.

– Men om vi bara tittar på det vi ser just nu, så ser det fantastiskt bra ut.

Marknadens vändning om dubbelsänkning

Sannolikheten att den amerikanska centralbanken sänker räntan med 50 punkter i november har reducerats kraftigt, från 30 till 0 procent, enligt analytikernas samlade förväntningar. Nästan 90 procent tror på en sänkning med 25 punkter. Även prognosen för en dubbelsänkning i december har sjunkit från 50 till knappt 20 procent, visar statistik från Fedwatch.

Den svenska Riksbanken tillkännager sitt kommande räntebesked samma dag som Fed. Robert Oldsberg tror inte att marknadens omprisning på Fed, efter den starka jobbrapporten, kommer att påverka Riksbankens beslut om en eventuell dubbelsänkning.

– Jag tror att Riksbanken kommer att köra sitt eget race där. Även om jobbsiffran var stark så ska man komma ihåg att det bara är en datapunkt av flera.

Fredrik Warg tycker även där att marknaden jagar upp sig i onödan.

– Det viktigaste är att man kommunicerar fortsatta räntesänkningar. Sedan kan marknaden jiddra om när och hur mycket, men det viktigaste är att marknaden har förtroende för fortsatta sänkningar.

Finansmagasinet har tidigare rapporterat om makroexperternas förändrade inställning till Riksbankens räntebesked efter skrällen med de amerikanska jobbsiffrorna.

BörsAktier

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;