Fördelen med Bolidens köp är uppenbar

Det har talats länge om att Lundin skulle sälja två gruvor till Boliden. Nu har vi fått besked att så blir fallet och att affären uppgår till över 14 miljarder kronor. Går affären i lås väntar en nyemission nästa år.

Ellinor Beckett
Ellinor BeckettAnalysredaktör EFN
Boliden puffbild
Ellinor Beckett kommenterar Bolidens jätteaffär.
Publicerad: 9 dec. 2024, 11:35Uppdaterad: 9 dec. 2024, 11:36
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Den svenska gruvan Zinkgruvan, delar namn med samhället där den ligger, strax utanför Askersund. Den har varit i gång över 150 år, bryter zink, koppar och bly som idag smälts i bland andra Bolidens smältverk. Gruvan, som sedan starten 1857 haft belgiska ägare, köptes på 70-talet av ett australiensiskt bolag innan Lundin tog över. Den portugisiska gruvan Neves-Corvo har haft en kontinuerlig i verksamhet sedan 1988 och bryter i första hand koppar och zink.

Nyemission på 7 miljarder

Mycket tyder på att Boliden betalar någon form av rimligt marknadspris för gruvorna, även om analytikerna verkar något oense om ifall prislappen är högre än väntat eller inte. Nyemissionen som ska finansiera köpet av de två gruvorna väntas uppgå till cirka 7 miljarder kronor.

Den väntas ske någon gång första halvåret 2025, det har inte kommit några detaljer om den. Köpeskillingen motsvarar ungefär 15 procent av Bolidens börsvärde. Nettoskulden delat med eget kapital går i och med affären från 24 till 30 procent. Affären innebär således inte någon fara på taket vare sig när det kommer till skuldsättning eller utspädningsrisk.

I början tog aktiemarknaden emot nyheten om köpet med en gäspning. Lundins Minings aktie stiger något. I skrivande stund är även Boliden upp på nyheten, men det är även andra jämförbara gruvbolag. Det ska tilläggas att Bolidens aktie redan stigit när det tidigare i höst sipprat ut rykten om gruvköpen.

Fördelen är uppenbar

Fördelen med att köpa gruvor som är i gång är uppenbar; i stället för år, eller till och med decennier, från prospektering, överklaganden, godkännanden till att vara i gång så bidrar dessa två gruvor till Bolidens kassaflöde från dag ett. I detta fall bedöms inte investeringsbehoven vara så stora heller.

Koppar framför allt är en avgörande resurs för fortsatt elektrifiering och efterfrågan är så stor att den metallen inte drogs ned i den senaste konjunkturcykeln. Den är i en så kallad ”supercykel” därav.

Enbart institutionella ägare gör att Bolidens ägarbild ibland anses svag och det har funnits mycket kritik för att siffrorna tyngts av diverse missöden. Ibland har det varit otur, ibland inte. Precis som med SSAB, får Boliden utstå mycket kritik för att göra för stora investeringar och inte tänka tillräckligt mycket på aktieägarnas avkastning.

Boliden har på senare tid uppmärksammats för just dessa återkommande missöden, men också för Aftonbladets reportage om det dumpade avfallet och rättsprocesserna i Chile.

Rimligen logisk affär

Gruvnäringen är en kritiserad och känslig bransch. Numera äger Boliden, som för övrigt fyller 100 år på självaste Nobeldagen imorgon, bara gruvor i Europa och bolaget är ledande inom sin bransch när det kommer till miljöarbete. I och med detta blir Boliden mer diversifierat mot zink och koppar. Dagens annonserade affär är således rimligen logisk. Hur aktieägarvänlig den är blir vi varse när vi vet detaljerna för emissionen.

Boliden
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;