OMXS30
OMXSPI
NDX

Experterna om nya inflationssiffran: ”Ingen dramatik”

Inflation med högre matpriser
Inflationen landade på 1,1 procent enligt SCB:s nya ”snabb-KPI”. Foto: TT
Publicerad: 8 okt. 2024, 08:34Uppdaterad: 8 okt. 2024, 10:13

Premiären för SCB:s "Snabb-KPI" kom in i linje med förväntningarna för september och landade preliminärt på 1,1 procent. KPIF exklusive energi kom in något över förväntan på 2,0 procent. Väntat var 1,9 procent.
Detta lär inte leda till en dubbelsänkning av styrräntan framåt, enligt flera experter.
"Riksbanken lär sänka med 25 punkter", skriver Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank.

För fjärde månaden i rad ligger inflationen under Riksbankens mål på 2 procent. Preliminära KPIF-siffror landade på 1,1 procent vilket var i linje med förväntningarna. Kärninflationen, KPIF exklusive volatila energipriser, landade för första gången sedan 2021 på 2,0 procent.

Inflationen är under kontroll

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson ser ingen dramatik i siffrorna och understryker att månadssiffrorna är hoppiga. 

– Den stora bilden är att inflationstrycket är måttligt och inflationen är under kontroll. För Riksbankens del är de oroliga för inhemsk efterfrågan samtidigt som läget på arbetsmarknaden är skört. Vilket är skälet till att de har bråttom att ta foten från bromsen. Det är ingen ”done deal” att Riksbanken sänker 50 punkter i november, men givet signalerna de skickade vid senaste räntebeskedet så är det mest troligt. 

Johan Löf, prognosansvarig på Handelsbanken, menar att inflationen inte längre sitter i förarsätet för Riksbankens beslut om räntesänkningar.

– Det är den ekonomiska utvecklingen som vi tror avgör. Vi får positiva signaler i prognoser men som inte syns i realsiffrorna sen, men om vi får kvitto på att ekonomin faktiskt vänder tror vi på en gradvis sänkning. Om ekonomin visar fortsatt svaghet kommer Riksbanken nog ta hårdare tag med en dubbelsänkning.

Enligt Johan Löf tynger elpriserna inflationen och KPIF exklusive energipriserna landade inom felmarginalen.

– Jag kan inte tro att detta kommer påverka aktiemarknaden alls, det är i linje med förväntningarna och ingen dramatik.

Jens Magnusson
– Jag tror inte att det påverkar Riksbankens planer, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Med de preliminära siffrorna lämnade SCB få detaljer kring vad som driver inflationen. Mer detaljer kommer först om en vecka i samband med de definitiva siffrorna.

– Då kan det dölja sig överraskningar i siffrorna som tar ut varandra åt något håll. Men mest troligt har det rört på sig som väntat och det tror jag inte påverkar Riksbankens planer, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

"Penningpolitiken är fortsatt allt för stram"

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, skriver på X att dagens siffror kom in marginellt över Riksbankens egna prognoser, vilket lär göra att banken inte slår till med en dubbelsänkning av styrräntan i november eller december.

"Detta lär troligen göra att Riksbanken fortsätter sänka räntan med 25 punkter", skriver han.

Robert Berqvist, seniorekonom på SEB, skriver att det är "kassaskåpssäkert" att Riksbanken sänker räntan vid nästa möte den 7 november, men att aptiten för en 50 punkters sänkning har dämpats rejält.

"Att sänka skyndsamt men med förnuft gäller", skriver han på X.

Enligt Ålandsbanken prissätter marknaden nu en 50 procent sannolikhet för en 50 punkters sänkning vid Riksbankens nästa räntemöte i november. SEB, Nordea och Swedbank har tidigare trott på en 50 punkters sänkning, medan Handelsbanken trott på 25.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;