Moderaternas svar: Därför blir det inte underskottsmål

Regeringens förslag om att gå från ett överskottsmål till ett balansmål får kritik. Flera ekonomer vill i stället se en direkt övergång till ett underskottsmål.
Men där sätter Moderaterna ned foten.
– Det har aldrig varit någonting som vi har velat acceptera, säger moderaten Edward Riedl, ordförande i finansutskottet, till Dagens industri.

Eric Emanuelsson
Eric EmanuelssonNyhetschef EFN
Edward Riedl, Moderaterna.
Edward Riedl, ordförande i finansutskottet, berättar varför det inte blev underskottsmål. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 17 okt. 2024, 13:24Uppdaterad: 17 okt. 2024, 13:24

I dag meddelade regeringen att man kommit överens med alla riksdagspartier förutom V och MP om att gå från ett överskottsmål till ett balansmål.

Men flera ekonomer tycker att det inte är tillräckligt - Sverige borde i stället gå direkt mot ett underskottsmål. Men det är något som regeringspartiet Moderaterna inte ställer sig bakom. Edward Riedl (M) är ordförande i finansutskottet, han listar två anledningar till varför man ser stora risker med ett sådant mål.

– Den första var att säkerställa att vi inte sätter i gång något låneexperiment med svensk ekonomi, utan att vi har stabila statsfinanser, säger han till Dagens industri.

– Det andra var att samla en bred parlamentarisk majoritet över blockgränserna för ramverket, så att det ska hålla över eventuella regeringsskiften. Och det har vi lyckats med.

M-toppen: Ekonomerna har fått saken om bakfoten

Sedan nämner han att flera ekonomer har fått saken om bakfoten. Till Dagens industri säger han att på slutet av 90-talet var de svenska räntebetalningarna på statsskulden en bra bit över 100 miljarder, men nu är de nere under 30.

– Det frigör årligen ett utrymme på över 70 miljarder som Sverige över tid har kunnat använda till välfärd och investeringar.

Det andra som ekonomerna missar, enligt Riedl, är att det är väldigt lätt att öka kostnaderna, både som privatperson och som land.

– Och det är väldigt svårt att stoppa när rullningen kommer igång.

Makroekonomi

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;