Alla barn har rätt till en docka som ser ut som de själva
Familjeföretaget Watoto må vara litet, men ambitionerna är det inget fel på: att förändra dockleken för alla barn. Oavsett hudfärg eller sjukdom, alla barn har rätt till en docka som ser ut som de själva. Det är en företagsidé född ur egna upplevelser.
– Jag skulle köpa en docka till ett av mina barn. Men i affärerna kunde vi inte hitta en som som såg ut som mina barn, som hade deras hudfärg eller hår. Så jag omvandlade den frustrationen till kreativitet och gick hem och sydde sådana dockor själv, säger Fatma Guettou.
Fatma Guettou har en doktorsexamen i biokemi, var mitt i en karriär inom läkemedelsforskning och hade egentligen inga planer på att byta inriktning. Men när hon lade ut bilder på sina dockor på Instagram blev responsens enorm. De fanns många andra som upplevde samma behov som hon hade. Så föddes idén om att bli entreprenör i dockbranschen.
Strax efter att hennes och makens Hamid Noroozians tredje barn föddes, startade de bolaget 2021. Hamid, som är civilingenjör, fick ansvar för produktionen medan Fatma stod för produktutveckling och marknadsföring.
Samma år fick de förstapriset i tävlingen För-orten, vilket gav ett startkapital på 125 000 kr.
I mars 2023 vann de en entreprenörstävling, den här gången arrangerad av nyhetssajten Breakit. Det gav 100 000 kronor i prispengar samt möjlighet att träffa investerare, vilket i sin tur resulterade i investeringar på ytterligare 600 000 kronor.
Inga jättesummor i start up-världen, men stort för Watoto.
Idag gör Watoto även dockor med olika slags sjukdomar och funktionsvariationer. Dessa används även inom lekterapi på sjukhus för att prata med barn och deras sjukdomar.
– Det finns väldigt mycket forskning om docklek, och allt pekar på hur viktigt det är för barn att få leka med dockor som ser ut som de själva. De behöver få vara huvudpersoner i sin egen lek, det påverkar deras självkänsla för resten av livet, säger Fatma Guettou.
Reporter: Thomas Arnroth
Relaterade ämnen
Personer
Thomas Arnroth
EFN