Ekonomikanalen

Bostäder för unga – hur svårt kan det vara?

Ska det vara så svårt att lösa bostadskrisen för unga? Det är ämnet för veckans avsnitt av EFN:s bostadspodd Kvadrat.

Allt fler unga bor kvar hemma hos föräldrarna för att de inte kan hitta en egen bostad de har råd med. Alla större högskolekommuner uppger att de har underskott på bostäder för ungdomar.

“Studenter bor i andra hand, tar till krislösningar, flyttar in till varandra. Det finns tältsituationer i början på varje termin. Det är allvarligt,” säger Anton Hjelm, vice ordförande för Stockholms universitets studentkår.

“Bostadskrisen för unga finns nästan överallt i landet. Det kostar mycket för samhället i utebliven tillväxt. Men sen är det också den mänskliga aspekten. Drömmar krossas eftersom man inte kan flytta dit man vill, och det är det mest sorgliga, säger André Johansson, chef för press och public affairs på HSB.

Kanske behövs lite mer av bostadsutveckling hos bostadsutvecklarna? HSB:s Living Lab i Göteborg är ett exempel på en typ av innovationsverkstad där gemensamhetsytorna är större och sovrummen mindre och delningsekonomin tar plats. Det handlar om att bo i “kubik istället för kvadrat” som André Johansson uttrycker det.

I poddavsnittet tas också exempel på innovativa studentboenden i utlandet upp. Det handlar om experiment med allt från flytande containerpråmar och 3D-printade hus till att konvertering av tåg. Anton Hjelm ser dock problem i att försöka lösa bostadskrisen med att dra ned allt för mycket på standarden och tillåta dåligt genomtänkta bostadsprojekt för studenter.

“Att säga att man ska kunna nöja sig med ett sämre boende, då har vi tagit ett enormt steg bakåt, inte bara för unga utan för halva samhället. Kvalitén måste ligga på någon slags lägsta nivå som är rimlig” säger han.

Gäster: André Johansson, chef för press och public affairs på HSB, samt Anton Hjelm, vice ordförande i Stockholms universitets studentkår.

Programledare: Joakim Båge och Petra Bergman

Relaterade ämnen