Ekonomikanalen

Borg: Sverige kommer behöva räntesänkningar

EFN möter den före detta finansministern Anders Borg i en lång intervju om svensk och internationell ekonomi och politik.

I intervjun berömmer Borg nuvarande riksbankschefen Stefan Ingves för mycket han gjort tidigare i sin karriär. Men han kritiserar Riksbankens planer på att höja räntan senare i år:

”Det är rätt uppenbart att svensk ekonomi snarast är på väg emot att behöva räntesänkningar”, säger Anders Borg.

På den internationella scenen kritiserar Borg USA för hur de agerade när det gäller Lehman Brothers konkurs 2008. Han är även kritisk till den europeiska bankunionen:

”Förr eller senare kommer eurokrisen tillbaka. Sydeuropa har för låg produktivitet” Bankunionen kommer leda till problem”, säger Anders Borg.

När det gäller svensk politik och Moderaternas valförlust 2014 är Anders Borg självkritisk. Det hade varit bättre att förlora på grund av impopulära reformer än för att man tappat farten säger han.

”Syftet med regeringar är att de ska göra strukturreformer för att möta samhällsproblem”, fortsätter Borg.

När det gäller politiken i dag i Sverige efterlyser Borg breda reformer inom arbetsmarknaden och bidragssystemet. För att lyckas med detta efterfrågar han samarbete mellan allianspartierna och Socialdemokraterna. Han tror inte på beslut som blir beroende av Sverigedemokraterna.

Programledare: Gabriel Mellqvist