Ekonomikanalen

Från fritidshus till drömboende

Efter många år i Stockholms innerstad tröttnade äkta paret Thomas Bergstedt och Calle Degefors på storstadspulsen. De hittade ett sommarhus på Hasseludden som nu är ombyggt till en vinterbonad permanentbostad.

Idyllen från 1800-talet var dåligt isolerad och enda badrummet låg i källaren. Därför revs nästan hela insidan av huset upp för en totalrenovering.

”Det är sådana tråkiga pengar, isolering och sånt. Det är ingen som ser det, men det känns när det blåser och är kallt!” säger Thomas.

”Det känns i plånboken också!” fyller Calle i.

Trots att det blir mycket pengar råder paret ändå till att göra grunden ordentligt från början. När el, VVS och isolering är på plats kan ”lull-lullet” börja! Här har de valt att behålla den gammaldags miljön i stor utsträckning.

Men vägen till drömhuset var kantad av oförutsedda utgifter. Bland annat krävdes nytt bjälklag i taket och omisolering av golvet i vardagsrummet. Dessutom har de satsat på hög kvalitet när det kommer till material, något som trycker upp kostnaden ytterligare.

Förutom huset har även trädgården fått en make-over i tidsenlig stil, och hönshuset är ett pågående projekt. Åtminstone enligt Thomas.

Reporter: Petra Bergman