Ekonomikanalen

Hemnet: Ett skifte till köparnas marknad

Bostadspriserna i Sverige har hittills inte sett några dramatiska fall på grund av coronakrisen. Intresset av att surfa bostadsannonser har heller inte minskat, utan ökade tvärtom under mars månad. Förra veckan tillbringade Hemnetbesökarna hela en miljon timmar på sajten.

Men ett ökat antal annonser som läggs ut på sajten, undersökningar som visar på minskade förväntningar på prisökningar samt snabbare affärer tyder på en klar oro över vad som kommer ske på marknaden framöver. Det berättar Staffan Tell, presschef på Hemnet, i EFN:s bostadspodd Kvadrat.

”Ska man spekulera lite framåt, så har vi sett att utbudet har ökat och det kommer troligtvis att fortsätta att öka. Med det så skiftar det från att vara en säljares marknad till att bli mer av en köpares marknad. Men om det kommer ske något drastiskt och bli en sorts Black Friday-rea på bostäder framöver låter jag vara osagt”, säger han.

Jonas Gustavsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på Nabo, berättar att bostadsrättsföreningar nu riskerar minskade lokalintäkter från hårt drabbade restauranger och butiker samt att inte alla medlemmar har råd att betala sina avgifter i tid.

Däremot tror han inte att bostadsrättsföreningar runt om i landet kommer att få så stora problem att de tvingas till att exempelvis chockhöja månadsavgifterna. Regeringen har även fattat beslut om stöd för hyresnedsättningar för vissa typer av verksamheter på grund av coronakrisen.

”De flesta föreningar kan nog komma fram till en bra lösning med sina lokalhyresgäster. Vi hoppas ju på att till exempel restaurangbranschen kommer blomstra snart igen, men det är klart att det beror ju på hur länge detta pågår”, säger han.

Fredrik Nordquist, rådgivare på Konsumenternas bankbyrå, påpekar vikten av att att kontakta sin bank så snart som möjligt, om man som enskild individ har påverkats allvarligt ekonomiskt av coronakrisen. Det är viktigt att aktivt starta en dialog, även om det är långa telefonköer till kundtjänst och situationen är skrämmande.

”Om du hamnar i en situation då du inte kan betala för ditt bolån, så kontakta kreditgivaren och förklara ditt problem. Försök att hitta en lösning tillsammans. Det ska man göra så tidigt som möjligt då man inser att man kommer hamna i de här problemen med att kunna betala, annars kan det få allvarliga konsekvenser”, säger han.

Programledare: Petra Bergman och Joakim Båge

Personer

Staffan Tell

Fredrik Nordquist