Ekonomikanalen

Läge för pokerface och sparkonton

I Kvadrat får bostadsspekulanter konkreta tips från Frida Klaesson, fastighetsmäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling. Hon råder bland annat till att ha ett pokerface och inte avslöja att man har små marginaler om det blir en budgivning.

”Buda jämnt med samma höjning hela tiden. Var konsekvent och minska inte höjningen mot slutet. Då avslöjar du att du börjar närma dig ditt max”, säger hon.

Planerar du att göra en bostadsinvestering kan det vara läge att flytta ut besparingarna från börsen. Enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza, kan den senaste tidens uppgång ses som en andra chans för småsparare med bostadsdrömmar.

”Har du planerat att köpa en tvåa, så vill du inte behöva köpa en etta för att du förlorade halva kontantinsatsen på börsen”, säger hon och föreslår säkra sparkonton som alternativ.

I programmet diskuteras också svenskarnas rekordstora intresse för nysparande och bostadsinvesteringar som effekt av coronapandemin. Dessutom får du veta när man ska ansöka om amorteringsfrihet, vikten av att stresstesta sin privatekonomi samt tar en titt in i kristallkulan om hur bostadsmarknaden kommer att bli i sommar och i höst.

Programledare: Petra Bergman och Joakim Båge