Ekonomikanalen

”CSN-lån” till bostäder för unga

Riksdagsledamoten Karolina Skog (MP) hjälper till att avsluta säsongen av Kvadrat. Hon har fått i uppdrag av regeringen och bostadsminister Per Bolund (MP) att titta på delar i den sociala bostadspolitiken.

Målet är att fler ska hjälpas in på bostadsmarknaden. Bolund har kallat utredningen den viktigaste han varit med att tillsätta under sin tid i regeringen. Skog berättar om sitt fokus på ”strukturell hemlöshet”. Hon vill hitta fler vägar in på bostadsmarknaden för de som varken har sparkapital till en kontantinsats eller särskilt många år i bostadskön.

Skog tittar bland annat med stor nyfikenhet på våra grannländers lösningar. Hon antyder bland annat att utredningen kan komma att föreslå införande av till exempel statligt subventionerat bosparande och CSN-liknande bolån.

”Jag har inte landat i att det behöver bli så, men direktivet öppnar definitivt för en sån möjlighet”, säger hon.

Karolina Skog ställer sig också positiv till den innovation som skett på bostadsmarknaden. Nya boendeformer som co-living och nya finansieringsformer som Riksbyggens hyrköp, HSB Dela och BRF 2.0 från Well Fastigheter tar politiken i rätt riktning.

”Alla dessa alternativ handlar om att få ned tröskeln för unga att kunna ta sig in på bostadsmarknaden och det är positivt. Det är det vi behöver göra”, säger hon.

Programledare: Petra Bergman och Joakim Båge