Ekonomikanalen

Psykologin styr ditt bostadsköp – så tar du bättre ekonomiska beslut

Det ligger mycket psykologi bakom ditt bostadsköp. För att hjälpa dig fatta rätt ekonomiska beslut träffar EFN två experter i ämnet.

Psykologen och före detta ekonomijournalisten Björn Hedensjö menar att stressen och känslorna vid ett bostadsköp är en perfekt grogrund för att trampa i en massa psykologiska fällor.

Richard Wahlund är professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm men också expert på beteendeekonomi.

”Det handlar väldigt mycket om hur små mekanismer i hjärnan, böjelser och tendenser påverkar vårt dagliga beteende och vår förmåga att göra bedömningar”, berättar han.

De går igenom fallgropar du kan ramla i. Som till exempel att hamna i ett flockbeteende och lyssna för mycket på andras åsikter i stället för att ta reda på fakta om din drömbostad på egen hand.

Det kallas förankringseffekten när du fäster orimligt stor vikt vid en liten bit information.

Knapphetseffekten innebär att så fort en resurs är knapp – till exempel om många vill åt samma bostad – så intalar du dig att den är mycket värd.

Vidare förklarar de begrepp som ”förlustaversion”, ”referenspunkter” och ”vinnarens förbannelse”. Allt för att du ska fatta bättre beslut och inte låta känslorna styra när du köper din nya bostad.

Reporter: Petra Bergman