Ekonomikanalen

Snart blir det dyrare att bo – här är råden

Stillastående priser för oktober månad – det visar den senaste rapporten från Mäklarstatistik. Samtidigt indikerar Handelsbankens färska konjunkturrapport att vi från nästa år är på väg in i en bred konjunkturavmattning. Hur ska man agera på en sådan marknad om man går i bostadsbytartankar?

Detta diskuterar Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet och Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, i veckans avsnitt av EFN:s bostadspodd Kvadrat.

“Vi ser att bostadsbyggandet bromsar ganska tydligt. Vi har i vår prognos 25 procent lägre antal påbörjade bostäder nästa år jämfört med toppen förra året,” säger Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken.

För hushållens ekonomi signaleras om högre boendekostnader.

“Riksbanken har tydligt signalerat att de ska höja räntan här i december eller februari och vi tror att det kommer följas av fler räntehöjningar,” säger Helena Bornevall.

Carolina Stegman tycker att det är läge att börja se över sina kostnader och sitt sparande:

“Det vi ser är att hushållen har ganska bra marginaler eftersom räntan har legat låg så pass länge. Då har man blivit bekväm och inte kanske inte shoppat runt efter till exempel det bästa elavtalet. Nu kan det vara läge att börja göra det,” säger hon.

Programledare: Joakim Båge