EFN 10 årEFN 10 år

Viruskris för restauranger: ”konkurser redan denna vecka”

En av de hårdast drabbade branscherna för coronakrisen är mat- och restaurang. När allt fler arbetar hemifrån och det avråds från social kontakt blir det svårt att bedriva verksamheten som vanligt.

”Den situation vi står inför är den allvarligaste jag har varit med om någonsin”, säger Pontus Frithiof, vd och grundare till Pontus Group.

Pontus Frithiof har bedrivit restaurangverksamhet i Stockholm sedan 90-talet och uppger att konsekvenserna blir stora när kassaflödet helt försvunnit.

”Jag tror att vi kommer att se allt i från konkurser redan den här veckan till att det kommer att dröja några månader.”

Att flera stödpaket lanserats för att rädda företag från konkurser och lätta de akuta likviditetsproblemen är enligt Pontus Frithiof bra kortsiktigt men utgör ett problem när pengarna så småningom ska betalas tillbaka.

”På lång sikt är jag inte säker på att det är tillräckligt”, säger han och fortsätter att han hellre sett efterskänkningar på skatter och avgifter.

Själva har företaget dragit in på ordrar och all extrapersonal har sagts upp. Dessutom har personal permitterats. Men om det är tillräckligt är svårt att förutse.

”Som det ser ut nu är kostnaderna många gånger större än intäkterna och det kommer att bli väldigt, väldigt svettigt.”

Redaktör: Nicolina Söderqvist.