OMXS30
OMXSPI
NDX

Simpel hackning kan knäcka hela Europas elnät

En enskild hackare som tar sig igenom så kallade brandväggar hos solpanelsleverantörer med hjälp av en laptop och en telefon är allt som krävs för att hota Europas hela elnät, rapporterar Bloomberg News, som har intervjuat en cybersäkerhetskonsult som har konstaterat faktumet.

En dator och en telefon är allt som krävs för att hota Europas hela elnät. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 12 dec. 2024, 12:08Uppdaterad: 12 dec. 2024, 12:10

Hackningsexperten Vangelis Stykas lyckades från sitt hem i den grekiska staden Thessaloniki komma igenom brandväggar och få access till en så stor mängd panelkraft att det motsvarade mer än hela det tyska systemet. Accessen medförde att han hade kunnat stänga av panelerna, och därmed vält omkull balansen mellan utbud och efterfrågan i elnätet och sannolikt fått det att kollapsa.

Som tur var är han en så kallad ”white-hat”-hackare, som hackar sig in i mjukvarusystem endast för att hitta brister och lämna förbättringsförslag till ägaren.

”Vi gör oss mer och mer beroende av de här enheterna, men trots att de har blivit kritisk nationell infrastruktur så har de inte utrustats med tillräcklig säkerhet. Så länge de kan hackas är Europas elnät, som möjliggör hela vår livsstil, skört”, sade Vangelis Stykas.  

Cyberattackerna ökar

Den exponentiella tillväxten i solkraft, som har stöttats av stora statliga subsidier i bland annat Sverige och just Tyskland, har också tillfört en mycket stor skörhet som kan utnyttjas av cyberkriminella. De allvarligaste följderna som skulle kunna orsakas är så kallade kaskadartade nätfel, nätkollapser som sprider sig i en kedjereaktion över den europeiska kontinenten som kan orsaka omfattande strömavbrott över stora geografiska områden. 

Risken ökar också med tillväxten i solpanelskraften och cyberattackerna har blivit fler och fler år efter år. Antalet cyberattacker per vecka på energibolag globalt har på två år dubblerats till runt 1 100, enligt internationella energimyndigheten IEA. Bolag i EU var målet för runt 200 attacker på energiinfrastrukturen och det är en kraftig ökning, enligt IEA.

Motiven hos hackarna kan vara både att få en lösensumma för att ge tillbaka accessen över vitala system, eller terrorism. Till senare nämnda hör de ryska cyberangreppen mot Ukrainas elnät. Gärningspersonerna kan alltså vara både grupper av privata hackare eller en statligt sanktionerad armé av cyberkriminella som arbetar med att störa ideologiska fiender.

Nato genomförde säkerhetsövning

Hotet har bedömts som så pass allvarligt att försvarsorganisationen Nato nyligen genomförde en säkerhetsövning i Sverige, för att hitta och rätta till sårbarheter inom sol-, vind- och vattenkraftssystem. Det var den första dylika övningen i världen.

Relationen till Ryssland är en utgångspunkt för oron kring hackningen av elnät, men samtidigt är den andra stora geopolitiska fienden för Nato-länderna Kina, som är världens största tillverkare av solpaneler och även världens största vindkraftsland och en global ledare inom så väl produktion och teknikutveckling som egen installerad kapacitet.

Vangelis Stykas, hackaren i Thessaloniki, siktade in sig på så kallade växelriktare, kretsar anslutna till molnet. Det är här solljus omvandlas till elektricitet som kan skickas ut i elnätet.

En illasinnad aktör som hade kommit lika långt in i systemet som Vangelis Stykas gjorde hade kunnat stänga av växelriktarna, infektera dem med virus eller gillra digitala fällor som hade kunnat aktiveras vid senare tillfälle. I stället informerade cybersäkerhetskonsulten bolagen som äger växelriktarna, som alltså finns i stora solparker eller hemma hos privata solpanelsägare, att han hade knäckt brandväggarna i säkerhetssystemen. 

Han kunde därefter notera att flera bolag inte åtgärdade säkerhetsbristerna, skriver Bloomberg News. 

LÄS MER: Regeringens egen expert: Ingen kärnkraft före valet

LÄS MER: Kartläggning: De får betala mest för sin el

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;