Spända läget på Klarna inför Siemiatkowskis baby

– Just nu råder ett spänt, stressigt läge på Klarna, säger en anställd.
Bruden kläs inför börsnotering.
EFN:s Jonas Malmborg skriver om 1000 miljarder ska ha passerat genom bolagets betalsystem under 2024 och Sebastian Siemiatkowskis baby.

Jonas Malmborg
Jonas MalmborgReporter och programledare EFN
Klarna puffbild del 2.
Publicerad: 10 okt. 2024, 19:25Uppdaterad: 12 okt. 2024, 12:06

Klarnas betallösning med digitala minikrediter har haft en förlösande effekt för svensk e-handel och spelat en avgörande roll när bolag som Zalando, Nelly och Boozt har vuxit tvåsiffrigt och gått till börsen. Nu har turen kommit till Klarna.

Nästa år sätts bolaget till börsen.

Somliga källor inom Finansstockholm talar om andra kvartalet nästa år, andra är mer specifika och talar om april 2025. Värdet på hela bolaget varierar också och långt ifrån fastställt, men tros landa någonstans mellan 20 och 30 miljarder dollar. I svenska kronor innebär det 200-300 miljarder.

Det är betydligt högre än den värdering som gjordes i samband med den senaste nyemissionen 2022. Då var Klarna rejält illa ute med skyhöga kreditförluster och rasande värderingar för snabbväxande techbolag. Sebastian Siemiatkowski tog då in nytt fräscht kapital för att rädda bolaget till en total värdering på 6,7 miljarder dollar.

Femårstabell

2020

2021

2022

2023

2024 (jan-jun)

Intäkter

10 093 659

13 948 105

16 707 000

20 629 000

13 270 000

Tillväxt

40%

38%

20%

23%

27%

Kreditförlust

-2 530 814

-4 646 783

-5 718 000

-4 032 000

−2 400 000

Vinst före skatt

-1 538 149

-6 594 566

-10 437 000

-2 530 000

−285 000

Samtidigt är 20-30 miljarder dollar betydligt lägre än de 53 miljarder dollar som bolaget värderades till i samband med nyemissionen 2020. Förmodligen ångrar sig Klarna-ledningen och de stora aktieägarna med Sequioa, Permira och Bestseller i spetsen att de inte noterade bolaget då. 

En stor omställning för VD:n

En viss tillnyktring i synen på tillväxt och kreditförluster har skett sedan dess. Hur marknaden kommer att se på Klarnas röda siffror – senaste helåret som bolaget visade vinst på nedersta raden var 2018 – återstår att se.

– Klarna har gjort ett bra arbete med att få stopp på förlusterna och vända utvecklingen. Men det kommer att bli en stor omställning inte minst för vd att bli recenserad på börsen varje dag, säger en källa med stor insyn och tillägger:

– Som vd på ett börsnoterat börsbolag kan man inte längre reagera som att all kritik är personliga förolämpningar. Det håller inte.

Arbetet med att klä bruden pågår för fullt. Klarnas affärsaktivitet har ökat markant det senaste halvåret. Den 24 september tillkännagav Klarna att man ingått ett avtal med holländska Adyens, som har 450 000 betalterminaler i Europa, Nordamerika och Australien. Tidigare i år sålde Klarna sitt affärsområde Checkout, alltså den digitala kassalösning som avslutar kundernas köpprocess på exempelvis Adlibris, H&M och Ikea. Köpare var riskkapitalbolaget BLQ Invest med Serendipity-avhopparna Kamjar Hajabdolahi och Erik Halvord i spetsen som också bytt namn på bolaget till Kustom. 

1 000 miljarder innan 2024 är slut

Efterfrågan på Klarnas digitala minikrediter, med en effektiv ränta på uppåt 21,9 procent, fortsätter att växa. När de för bolaget så viktiga konsumtionshögtiderna Black Friday, Halloween och inte minst julen 2024 läggs till handlingarna räknar Klarna med att 1 000 miljarder kronor har passerat genom deras betalningssystem. Det skulle innebära rekord. Aldrig tidigare har bolaget hanterat så många transaktioner och aldrig tidigare har så många konsumenter världen över använt sig av Klarna. 

Klarna
Var tionde amerikan använder Klarna, enligt företaget själv. Foto: TT

I skrivande stund uppger Klarna att man har knappt 25 miljoner aktiva konsumenter i USA, motsvarande ungefär en tiondel av den vuxna befolkningen i landet. Till Dagens industri säger marknadschefen David Sandström att målet är att klättra upp till dryga 40 miljoner konsumenter på den amerikanska marknaden.

– Jag tycker ett rimligt mål är att halva befolkningen ska ha testat eller använt Klarna. I Sverige ligger vi ju kring 80 procent.

Siemiatkowski vänder upp och ned

Tidigare i år fördes ägandet av Klarnas aktier över från det svenska bolaget Klarna Holding till det brittiskregistrerade moderbolaget Klarna Group plc. Åtgärden är en formalitet men också första steget i att sätta bolaget på börsen. London är ett alternativ, men amerikanska Nasdaq mer troligt. Svenska Carnegie och amerikanska Goldman Sachs har tillfrågats om de kan agera rådgivare, men inga avtal lär i dagsläget vara påskrivna. 

Det är inte första gången som Klarna omgärdas av rykten om en förestående börsnotering, men den här gången är det av allt att döma skarpt läge. Kostnader trimmas, planer rivs upp och stor vikt läggs på att maximera försäljningen. Klarna ska säljas in till framförallt internationella investerare och institutioner som ett högteknologiskt tillväxt-case. Som vanligt när det handlar om Klarna kretsar det mesta som pågår i bolaget kring vd Sebastian Siemiatkowski. Han driver inte bara på börsnoteringen med allt vad det innebär av möten med corporate bankers och affärsadvokater utan vänder upp och ned på strukturer och kringgår sina mellanchefer. En anställd beskriver det som att hela chefsgarnityret på Klarna just nu har nerverna utanpå kroppen. Det smälls i dörrar, gormas och pekas med hela handen.

– Just nu råder ett spänt, stressigt läge på Klarna. Det mesta kretsar kring börsnoteringen och bolagsledningen är uppenbart pressad, säger en Klarna-anställd som inte vill figurera med namn.

"Noteringen är hans baby"

Som journalist har det alltid varit svårt att få Klarna-anställda att uttala sig men hösten 2024 är läget exceptionellt. Det är inte svårt att förstå varför. En stor grupp Klarna-anställda har genom åren deltagit i bolagets optionsprogram och har ett direkt ekonomiskt intresse av att börsnoteringen blir framgångsrik. Ingen skulle tjäna på att det läckte ut negativa nyheter, skitsnack eller skandaler när bolaget samtidigt förbereder sig på att åka ut på road show mellan banker och investerare.

Sebastian Siemiatkowski
Sebastian Siemiatkowski förbereder sig för ”sin baby”. Foto: TT

Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski har genom åren givit motstridiga budskap om sin syn på en börsnotering. Å ena sidan har han inte mycket till övers för kvartalskapitalismens tvära kast och analytikernas aggressiva frågor. Å andra sidan har han uppgett att det vore bra för alla Klarna-anställda som äger aktier att få realisera sina innehav. Hösten 2024 råder det dock inget tvivel om vad han vill.

– Börsnoteringen är hans baby och siktet har alltid varit att notera bolaget på Nasdaq i New York, säger en annan källa.

Att notera Klarnas aktie på samma börslista som Apple, Nvidia och Spotify skulle onekligen vara ännu en fjäder i hatten för Klarnas 44-årige vd. Han har inte bara jobbat stenhårt för att göra Klarna till en internationell spelare med verksamheter i 45 länder utan också målmedvetet positionerat bolaget som en högteknologiskt neobank där realkapitalet utgörs av algoritmer och ai-applikationer. En bedrift med tanke på att Klarna till syvende och sist är en shoppingbank som tjänar pengar på digitala snabblån. 

 

Klarna
Jonas Malmborg
Jonas MalmborgEFN, Reporter och programledare[email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;