Strategen: Det som alla är rädda för
Ryssland har svarat på Ukraina med en robotattack.
Stockholmsbörsen backade som följd.
– Marknaden känner oro för att den här konflikten ska sprida sig och alla är rädda för att USA ska minska sin insats i kriget och att Europa måste steppa upp mer, säger Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea.
Stockholmsbörsen fortsatte samma mönster som tidigare dagar och vände ned under förmiddagen. Strax före klockan 11 var de breda indexen på minus 0,60 procent, men återhämtade sig sedan något.
Förmiddagens tapp kom efter nyheten att Ryssland uppges ha skickat en så kallad interkontinental robot mot Ukraina för första gången i kriget, som svar på Ukrainas attack för några dagar sedan.
Men kring exakt vilken typ av robot det var finns det motstridiga uppgifter om. CNN rapporterar, med hänvisning till en källa, att det inte rörde sig om en interkontinental ballistisk robot, ICBM. Källan uppgav till CNN att det är en ballistisk robot, men sa inte mer om vilken typ det skulle ha handlat om.
Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea, säger att börsens knackiga utveckling de senaste dagarna kan ha att göra med att den geopolitiska oron har ökat, men det finns också ett större perspektiv vad det gäller Stockholmsbörsens tapp.
– Vi har sett stora marknadsrotationer och alla vill nu in i USA. Det har påverkat Stockholmsbörsen negativt samtidigt som segmentet nu i USA ser lite ansträngt ut. Om det då kommer en nyhet som bidrar till större osäkerhet så krävs det inte mycket för att många ska ta hem lite vinst, och då gungar marknaden till.
Börsen gillar inte osäkerhet
OMX30 är ned fem procent senaste månaden, vilket i sig inte är ovanligt, berättar Johan Larsson.
– Börsen tappar i regel mellan 3-7 procent ett antal gånger per år, säger han.
När Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina betonade Nordea att de båda länderna inte är en sån stor del av den globala ekonomin, utan att de ekonomiska följderna främst skulle handla om oljepriser och energipriser.
Marknaden lyckades också skaka av sig oron relativt snabbt och börserna har gått starkt de senaste åren.
– Den stora risken nu ligger i om den här konflikten eskalerar och involverar fler Natoländer. Samtidigt är marknaden osäker på hur Trump ställer sig till Nato och i det perspektivet har den här konflikten tagit en oväntad vändning. Om USA minskar sina insatser i Ukraina så måste Europa steppa upp och bidra med mer resurser.
– Allt detta bidrar till en större osäkerhet och då tar alla spelare på marknaden ett steg tillbaka. Börsen gillar inte osäkerhet.
"Beror helt på vad som händer härnäst"
Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn säger också att osäkerheten är en av de större orosmolnen för börsen nu kopplat till kriget.
– Nu har Ryssland avfyrat roboten mot Ukraina och det påverkar marknaden, men händer det inget mer de närmaste dagarna kanske det inte blir något större avtryck. Det beror helt på vad som händer härnäst.
Men generellt ligger kriget i Ukraina som en våt filt över en redan skakig marknad i Europa.
– När det kommer en sådan här nyhet en dag syns det i aktiekurserna. Men oftast blir den typen av reaktion kortvarig, dock. Men tittar vi på Europa generellt just nu, så finns det ett hot om tullar, det är tufft i Tyskland och vi har ett krig som pågått i över två och ett halvt år, som nu eskalerar. Det gör att investerare tittar på det USA i stället för Europa just nu.
Oftast blir den här typen av påverkan kortvarig, säger hon.