1, 2, 3, 4 – allt som sänkte börsen
OMXS30 är ned nästan 5 procent på en vecka.
Vad hände?
Tar man bort utdelningarna så är storbolagsindexet på OMXS30 nu bara plus 1,93 procent sedan årsskiftet. För elva dagar sedan var samma siffra 9,50 procent.
Det har helt klar gått fort utför.
Men vad var det egentligen som hände?
SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall guidar oss igenom den senaste mardrömsveckan på Stockholmsbörsen.
– Förra veckan avslutades egentligen med en allmän ränteoro. Sedan startade vi den här veckan med dåliga inköpschefsindex från Frankrike och Europa. Sen kom också dåliga detaljhandelssiffror från Kina som skapade ett negativt sentiment mot cykliska aktier.
Fed levererade en kalldusch
Efter det blev det onsdag. Klockan 20.00 på kvällen lämnade Fed sitt räntebesked och sänkte som förväntat med 25 punkter. Men det som blev en kalldusch för marknaden var att centralbanken guidade för enbart två räntesänkningar under 2025, i stället för de fyra som man tidigare sagt.
– Jag personligen hade förväntat mig exakt det besked som Fed kom med, och jag trodde inte att marknaden skulle reagera så starkt. Kursreaktionerna var verkligen anmärkningsvärda, säger Esbjörn Lundevall.
– Börsen dök tre procent på något som knappt är en nyhet. Men det blir också en väldigt tydlig svaghetssignal för den amerikanska börsen, när värderingarna är så höga.
Sen kommer vi till fredag. Då rasar Novo Nordisk tvåsiffrigt efter en studiebesvikelse. Något som sänkte hela Köpenhamnsbörsen och som även fick Stockholmsbörsens fall att tillta.
– En besvikelse som tynger marknaden i Danmark och Norden ordentligt, och som slår mot hela sentimentet, säger Esbjörn Lundevall.
Men nu är vi klara då?
Inte riktigt.
Budgetbråket ställer till det
Samtidigt har det blivit budgetbråk i USA och i natt röstades republikanernas förslag ned av demokraterna när 38 republikaner också gick emot Trump. Lyckas inte alla komma överens kan det resultera i en så kallad "shutdown", där federala institutioner stängs ned.
– Marknaden är orolig för att det ska bli en ny statsnedstängning och det är negativt för hela risksegmentet. Jag tror också att det finns en risk att det blir en nedstängning, men det kommer naturligtvis ordna upp sig, som det alltid gör.
Mycket talar dock för att det kan fortsätta vara skakigt på börsen under de kommande veckorna, men för helåret 2025 ser det fortfarande bra ut. Esbjörn Lundevall och SEB tror att Stockholmsbörsen kan gå upp cirka tio procent.
– Makroperspektivet kan fortsätta styra i det korta perspektivet men till syvende och sist så är det vinsttillväxten hos bolagen som avgör kursutvecklingarna. Och det är också det som gör att vi är optimistiska inför 2025: vi tycker att det finns bra förutsättningar för 10 procent vinsttillväxt i snitt, vilket borde betyda att börsen går upp ungefär lika mycket.
Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, sa tidigare i december att han trodde att storbolagsindexet OMXS30 skulle kunna vara uppe och nosa på rekordnivåer innan året är slut.
Händelserna som sänkte börsen i veckan
Dåliga inköpschefsindexsiffror från Europa och svaga detaljhandelssiffror från Kina
Fed justerade ner räntebanan
Budgetbråk i USA
Novo Nordisk rasar
Tror ändå på ett starkt första kvartal 2025
Efter den här veckan är han inte lika optimistisk, även om han tror att raset vi sett nu snarare är en rekyl än ett trendbrott.
– Det är vår syn. Vi tror att den långsiktiga positiva trenden kommer att fortsätta, och det beror på att vi kommer se ännu fler räntesänkningar framåt samtidigt som USA:s ekonomi går fortsatt starkt. Det lär hjälpa europeiska börser och Stockholmsbörsen att studsa upp.
Någon gång under första kvartalet nästa år tror Hedberg på en "tydlig" studs uppåt och att OMXS30 kan börja närma sig intervallet kring 2600 punkter igen.
– Men jag tror inte att uppgången kommer ske lika snabbt som efter raset vi hade i augusti. Utan det här blir en mer utdragen fas, säger han.