Addnode: Två uppenbara skäl att köpa

Största divisionen dubblar resultatet och en förändrad affärsmodell kommer att höja marginalerna. Addnode Group ser ut att hitta tillbaka till det historiska mönstret. Det bådar gott för framtida vinstökning.

Daniel McPhee
Daniel McPheeAnalytiker EFN
Trots samma vinstkrona kan den nya transaktionsmodellen få den marginalbesatta börsen att premiera Addnode än mer, skriver Daniel McPhee. Foto: EFN/Shutterstock
Publicerad: 16 dec. 2024, 06:01Uppdaterad: 16 dec. 2024, 10:15
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Aktiemarknaden älskar välskötta serieförvärvare. På pappret är logiken enkel. Köp noterade bolag till låga värderingar och integrera med en högt värderad helhet. Gör små och många förbättringar. Skickligt manövrerat kan modellen skapa stora vinster över långa tidsserier.

Bolag

EV/EBIT 2025E

EV/EBIT 2026E

Lifco

32

30

Lagercrantz

34

31

Addtech

33

31

Addnode

23

20

Källa: Börsdata/Factset

Addnode Group får klassas som en välskött serieförvärvare. Men bolaget lever inte i ett vakuum. Många år av konsekvent vinstökning fick ett abrupt slut sommaren 2023. Byggindustrin hade tvärnitat. Addnode tvingades vinstvarna och aktien föll över 30 procent på en dag. Ett stort förvärv i USA hade dessutom nyligen annonserats.

Efterfrågan har börjat återhämta sig. Den största divisionen dubblerade resultatet i tredje kvartalet. Delar av kundstocken i form arkitekter och konstruktörer fick tidigt känna på den svaga byggkonjunkturen. Men de är också först ut ur startblocken.

Addnode Group var till en början ett litet dotterbolag inom Bonnierkoncernen. Namnet var då Adera. Tre förvärv och ett namnbyte senare var verksamheten i gång. Året var 2003.

Största ägare

Röster

Kapital

Staffan Hanstrop & Jonas Gejer

16,6%

4,3%

Dick Hasselström

8,5%

1,1%

Lannebo Kapitalförvaltning

8,4%

10,6%

Swedbank Robur

7,7%

9,7%

SEB Investment Management

5,2%

6,6%

Källa: Holdings

Staffan Hanstorp klev på som vd 2007. Idag är han ordförande och huvudägare. Cirka 18 år och 80 förvärv senare uppgår börsvärdet till 14 miljarder kronor. Aktien är noterad på Stockholmsbörsens storbolagslista.

Bolaget delas in i tre divisioner: Design, Product Lifecycle och Process. Gemensamt är digitala lösningar och en hög andel återkommande intäkter. Förvärv sker globalt och inom alla divisioner. De är ofta små, nischade och görs utan mellanhänder.

Bland de bolag som förvärvats i år erbjuds bland annat hanteringssystem för färdtjänst, programvara för virkeshantering och simuleringsverktyg för tillverkning inom flygindustrin.

Divison

EBITA, Q1–Q3, 2023

EBITA, Q1–Q3, 2024

Design Management, mkr

236

372

Product Lifecycle Management, mkr

89*

117

Process Management, mkr

177

182

Elimiminering/Centrala kostnader, mkr

-58

-56

Källa: Addnode, *Ebita påverkats av omstruktureringskostnader på -15 mkr

Design står för majoriteten av intäkterna. I divisionen ligger bolaget Symetri som är en av världens största återförsäljare av Autodesk, programvara som används av arkitekter, konstruktörer och tillverkare.

Autodesk har påbörjat en förändring av sin transaktionsmodell, vilket gör stor skillnad för var siffrorna i resultaträkningen hamnar. En tidigare klassisk modell för återförsäljare byts ut mot en så kallad agentmodell, där Addnode får provision. För bolaget som helhet innebär det minskad omsättning, men högre marginaler. Allt annat lika påverkas alltså inte resultatet.

Kraftigt ökat resultat

Nettoomsättningen i tredje kvartalet uppgick till drygt 1,8 miljarder kronor och innebar en tillväxt på 3 procent. Enligt tidigare transaktionsmodell bedömer bolaget att tillväxten hade varit cirka 16 procent.

Enkla jämförelsetal, adderade förvärv och en förändrad transaktionsmodell fick bra genomslag. Rörelseresultatet uppgick till 200 miljoner kronor och innebar en tillväxt på över 50 procent. Detsamma gäller vinsten per aktie under årets nio första månader.  

Att skissa på framtida vinster är knepigt. Nya transaktionsmodellen gör det komplext och framtida förvärv är svåra att estimera. Men låg skuldsättning och en tydlig förvärvsagenda talar för fler.

Period

2023A

R12A

2025E

2026E

Nettoomsättning, mkr

7 412

8 351

6 680

7 350

Ebitamarginal

8,6%

9,7%

14,0%

15,0%

Ebitaresultat, mkr

640

811

935

1 102

Ebitresultat, mkr

410

555

679

846

Vinst per aktie, kr

2,09

2,83

3,68

4,69

EV/EBITA

23

18

16

13

EV/EBIT

36

27

22

17

Källa: Addnode & EFN Finansmagasinet

Skissen utgår från prestationen i årstakt. Nettoomsättningen kapas 20 procent som ett resultat av nya modellen hos Autodesk. Samtidigt höjs marginalerna ordentligt. Det skulle innebära 6,7 miljarder i nettoomsättning och nästan 4 kronor i vinst per aktie. Justerat för skulden värderas då Addnode till 16 gånger rörelseresultatet (EBITA) nästa år.

Om ett par veckor är det år 2025. Då flyttar aktiemarknaden blickarna mot 2026. En mild tillväxt i relation till historiken och något högre marginaler sänker värderingsmultiplarna ytterligare. Framför allt hamnar multiplarna lågt jämfört med andra framgångsrika serieförvärvare på börsen.

Stöd för högre värdering

Den långsiktiga historiken ger stöd till ökade multiplar. Trots samma vinstkrona kan den nya transaktionsmodellen få den marginalbesatta börsen att premiera Addnode än mer. Multiplar i nivå med exempelvis Lagercrantz och Lifco är väl optimistiskt, men kanske snarare för att de är för högt värderade.

Addnode5
Aktien har varit volatil senaste fem åren. Källa: EFN Finansmagasinet

Delar av verksamheten har kunder inom fordonsindustrin. Addnodes tidigare utmaningar belyser flera risker. Ingenting är linjärt, exponering mot en viss sektor skapar sårbarhet och intjäningen är delvis utanför den egna kontrollen, men det gäller alla börsbolag.

Aktien har återhämtat delar av kursfallet och är långt ifrån billig. Tredje kvartalet tyder på att kunderna inom största divisionen har ökat aktiviteten igen. Det sänker risken.

Addnode har redan bevisat sin långsiktiga förmåga att skickligt manövrera förvärvsmodellen. Insynsägandet är stort. Fler förvärv och en återhämtad byggkonjunktur talar för framtida vinstökning. Kortsiktigt lär det ske kraftigt, kommande år mer konsekvent. Det bör ge stöd till en högre multipel på ökade vinster.

Addnode

Börsvärde: 13,8 miljarder kronor

Aktiekurs: 102,7 kronor

Rekommendation: Köp

För: Addnode har redan bevisat sig som välskött serieförvärvare. Marginaler och vinsten kommer att öka kraftigt. Väsentligt lägre värderat än andra börsnoterade bolag med liknande strukturer.

Emot: Aktien är inte billig. Delar av kundstocken inom fordonsindustri.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet.
Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj.

Addnode
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;