Aktien kan stå inför ett ras på 30%

Bufabs aktie har hittills bara fått en liten känga av de många vinstvarningar vi fått från såväl bilindustrin som sällanköpsvaror. Med hög skuldsättning och dalande tillväxt känns det nya lönsamhetsmålet avlägset.

Ellinor Beckett
Ellinor BeckettAnalysredaktör EFN
Kombinationen hög skuldsättning, negativ organisk tillväxt och försämrad lönsamhet till en hyfsat hög värdering är en kombination som skaver, skriver Ellinor Beckett. Foto: Pressbild och Shutterstock.
Publicerad: 9 okt. 2024, 14:55Uppdaterad: 7 nov. 2024, 13:59
Hämta EFN:s app - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Bufab är ett handelsbolag som säljer helhetslösningar för det som kallas C-parts, vilket är saker som skruvar, muttrar och beslag. Det är en bred definition för mindre komponenter som till skillnad från A- och B-parts har ett lågt värde i slutprodukten, men istället har kostar relativt mycket att hantera, och särskilt när logistiken fallerar. Tänk till exempel den indirekta kostnaden förknippad med den nödvändiga skruven som saknas när man tillverkar en bil. 

Handelsbolaget med säte i Värnamo erbjuder alltså kunder fullständig hantering för att få rätt C-parts i rätt tid, i stället för att kunderna ska sköta det själva. Och apropå kunder som kanske helst vill slippa göra saker själv, om du någon satt ihop en Ikeamöbel så har du förmodligen använt en Bufab-skruv. 

Konjunkturkänsligheten går inte att komma ifrån

Bufab framhåller gärna att de har ett stort antal kunder spridda över många branscher och tonar gärna ned konjunkturberoendet. Men det går inte att komma ifrån att en och annan kund återfinns i tredje kvartalets vinstvarningsrubriker. Som exempel kan nämnas Husqvarna, Electrolux och Autoliv. Men att Automotive, som alltså innefattar alla typer av fordonstillverkare, utgör mindre än 10 procent av kundbasen, är en viktig detalj, eftersom det funnits uppfattningar om att Bufab är mer fordonsberoende än det faktiskt är.

Så sent som i slutet av förra året höjde Bufab lönsamhetsmålen från 12 till 14 procent i rörelsemarginal. Det kan sättas i relation till de 10 procent som varit den genomsnittliga marginalen under perioden 2014 till 2023, som dessutom varit goda år. Två mindre tillverkande bolag med låga marginaler såldes i somras och Bufab har bara en liten andel egen tillverkning kvar. Och i dagsläget finns ingen plan att sälja den tillverkning som finns kvar.

Ägare

Kapital/röster

Liljedahl Group

29%

Lannebo Kapitalförvaltning

9%

Swedbank Robur

6%

Didner & Gerge

5%

Andra Ap-fonden

5%

Aktien fick uppmärksamhet på X

Aktien har avkastat 281 procent på fem år och därmed slagit börsens breda index med råge. En extra skjuts fick kursen i julas när den i vissa aktiekretsar kände författaren Chris Mayer, även kallad 100 bagger-mannen, fick upp ögonen för aktien och skrev om den på X. I år är aktien ned 6 procent inklusive utdelning.

2022

2023

2024E

2025E

2026E

Omsättning (mkr)

8 431

8 680

8 000

8 150

8 558

Rörelseresultat (mkr)

930

974

931

983

1 095

Vinst per aktie (kr)

16,24

15,17

15,07

17,38

20,08

P/E

16,8

25,2

23,7

20,6

17,8

I snitt har Bufab köpt mer än ett bolag om året sedan grundandet 1979, men förvärvstakten har slagit av på senare tid, kanske inte optimalt givet att förvärv varit en viktig del av Bufabs framgångskoncept. En intensiv förvärvstakt kanske heller inte är att förvänta sig framåt då skuldsättningen ligger nära taket för målet om mindre än 3 för nyckeltalet nettolåneskuld/EBITDA, även om Bufab tillåter sig ligga över målet tillfälligt. Kassaflödet gynnades av bland annat minskat varulager, men var på totalen negativt i andra kvartalet.

Den organiska tillväxten backade 8 procent första halvåret samtidigt som rörelsemarginalen minskade från 14 till 12 procent.

Aktien värderas till 24 gånger årets estimerade vinst, 21 gånger på nästa år. Givet att marginalen i en sämre konjunktur skulle gå ned mot Bufabs genomsnitt för de senaste tio åren är nedgångar i kursen på 30 procent eller mer inte ett omöjligt scenario.

Siffrorna pekar ned, men kursen har inte hängt med

Kombinationen hög skuldsättning, negativ organisk tillväxt och försämrad lönsamhet till en hyfsat hög värdering är en kombination som skaver. På lång sikt verkar Bufab göra det mesta rätt, man har gjort sig mer lönsam genom att göra sig till ett rent handelsbolag och trenden att outsourca tillverkning nära sig är stark. På sikt är dessutom utsikterna goda för fler förvärv på den fragmentiserade C-partsmarknaden.

Givet utvecklingen första halvåret och nuvarande signaler från konjunktur och kunder är marginaler likt 10-årssnittet inte omöjligt – ett scenario som slår mot resultatet och kräver antingen högre värdering eller nedgång i aktien. Högre multiplar är kanske väl naivt för ett bolag med hög skuldsättning, negativ organisk tillväxt och försämrad lönsamhet – än mer om konjunkturläget vägs in.

På kort sikt finns alltså risk för vikande försäljning och än sämre lönsamhet som ännu inte helt visat sig i aktiekursen. Det blir ett sälj.

Bufab

Börsvärde: 13,8 miljarder kronor

Aktiekurs: 361,20 kronor

Rekommendation: Sälj på 12 månaders sikt.

För: Bufabs strategi och affärsmodell premieras av aktiemarknaden. Beroendet av fordonsindustrin är inte så stort som många verkar tro.

Emot: Siffrorna pekar nedåt, ändå är värderingen hög. Utifrån rådande förutsättningar är det troligt att aktiekursen sjunker före siffrorna vänder.

Bufab

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;