Allt faller – riskerar bli självuppfyllande
Kinas svar på de amerikanska tullarna fick aktiemarknaderna att vända ned rejält vid lunchtid på fredagen. Det finns allt färre ställen att gömma sig på för investerarna i en nedgång som riskerar att bli självuppfyllande.


Hur omvärlden skulle svara på Donald Trumps tullpaket har varit ett stort frågetecken det senaste dygnet. Beskedet från Kinas håll att elden besvaras med 34-procentiga tullar på alla varor från USA är en signal om att handelskriget kan eskalera ytterligare.
Den tolkningen görs åtminstone på de globala aktiemarknaderna där Stockholm under tidig eftermiddag faller med 3,5 procent, de övriga nordiska länderna i samma härad medan tyska DAX-indexet är ned 5 procent. Terminerna i USA pekar nu mot en öppning omkring 3 procent ned.
Vart man än tittar på en börsskärm idag är det stora rörelser och nästan uteslutande är de illröda. Det gäller aktier men det gäller också många andra tillgångar. Några exempel:
* Oljepriset (Brent) faller med 7 procent, pressat av risken för recession men också av att länderna som ingår i Opec+ ska öka oljeproduktionen i maj.
* Kopparpriset, en klassisk konjunkturmätare, är ned 4 procent och strax bakom kommer en annan industrimetall i form av zink vars pris backar med 3 procent.
* Långräntorna är rejält ned. I USA faller 10-åringen med 17 punkter och går därmed under 4-procentsstrecket, medan den svenska 5-åringen är ned 23 punkter till 1,96 procent. Att svensk inflationsstatistik var överraskande låg gör sitt till men den globala oron väger tyngre.

Guld och fastighetsbolag mot strömmen
Bland undantagen som visar uppgångar idag finns guldet, en vanlig tillflyktsort när det stormar, samt svenska fastighetsbolag som gynnas av lägre räntor och som är fredade från tullar. Även volatilitetsindexet VIX pekar uppåt och rusar med över 40 procent till indexnivån 43 – en indikation på att oron är stor för att det ska vara fortsatt turbulent.
Den stora frågan är förstås om de enorma kursrörelser vi ser nu är rationella eller inte.
Om Kinas hämndtullar följs av fler länder som gör samma sak finns det en stigande sannolikhet för att världsekonomin går mot en recession. Då kommer företagsvinsterna att ta stryk – vilket motiverar lägre aktiekurser.
Men just nu är det knappast noggranna kalkyler över enskilda bolags framtida vinster som gör att aktiekurserna faller på bred front utan det är en i det närmaste urskiljningslös neddragning av risknivån. När stora försäljningar görs på kort tid pressas aktiekurser, vilket i sig tenderar att utlösa oro och ännu fler försäljningar och det kan i sin tur få investerare som är högbelånade att tvingas dra i nödbromsen.
Nedgång föder nedgång
Nedgång föder nedgång helt enkelt och när priserna faller så stort och så brett som de gör nu blir det till slut en självuppfyllande rörelse.
I den rörelsen kommer det att uppstå fantastiska köplägen för den som vågar gå emot trenden och plocka upp aktier i kvalitetsbolag. Om det är idag, nästa vecka eller senare i år som de bästa köptillfällena uppstod – det ska vi diskutera i de efterklokas klubb nästa år.
