Amerikanska småbolag brukar gå bra efter val

Vi står inför ett val i vad som får klassas som världens viktigaste ekonomi. Just nu diskuteras vilt eventuella konsekvenser av vem som hamnar på presidentposten.

Elin Wiker
Elin WikerAnalytiker och programledare EFN
Elin Wiker om de amerikanska småbolagen och hur de kan påverkas av en Trump- eller Harris-vinst. Foto: TT
Publicerad: 4 nov. 2024, 11:46Uppdaterad: 5 nov. 2024, 09:54
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Senaste månaderna har ett fenomen uppdagats som går under namnet ”Trump trades”. Som hörs på namnet handlar det om olika positioneringar och spekulationer om vad som kommer hända på marknaderna baserat på om Donald Trump vinner valet. Bakgrunden till dessa är en kombination av historik, vad han gjorde sist på posten, och hans uttalanden om vad han vill göra om han nu skulle vinna. En av dessa ”trades” är småbolag. Och eftersom jag är ett stort fan av dessa, inte enbart de inhemska, så känns det naturligt att försöka reda lite i frågan.

Först och främst småbolagen reagerar alltid starkare på allt.

Det ligger i deras natur.

Trump har diskuterat ett antal olika ekonomiska och regulatoriska förslag. Bland dessa finner vi bland annat skattesänkningar. Redan under sin period som president 2016–2020 så sänkte Trump skatterna. Den federala bolagsskatten sänktes från 35 till 21 procent. Vilket innebär att företagen behövde betala väsentligt mindre i skatt och därmed ökande vinster. Även denna gång lovar Donald Trump skattesänkningar för bolagen. Men dessa skulle med största sannolikhet bli mindre än sist, och så då också effekten. Oavsett talar skattesänkningar för ökande vinster, vilket är bra för aktiemarknaden generellt. Så då även för småbolagen.

Vidare så är Trump protektionistisk vilket är positivt framför allt för de mindre bolagen. Detta kan innebära större satsningar på den amerikanska marknaden.

Tudelat med tullar

Man räknar med en väldigt expansiv finanspolitik med Trump vid makten. Vidare är ju tullar ett ord som ofta nämns. De amerikanska bolagen har mer intäkter nationellt samtidigt som de konkurrerar med internationella företag. Men tullar kan innebära ökande kostnader för bolag generellt om det införs för import på insatsvaror företagen behöver. Så något tudelat.

Rent regulatoriskt är Trump också en symbol för avregleringar. Vilket marknaden också upplever positivt för småbolagen. En sista sak som Donald Trump vill ha är lägre räntor. Det är väldigt positivt för de högre skuldsatta mindre bolagen och för ökad riskaptit som brukar vara gynnsamt för de mindre bolagen. Dock är det lite dubbelt vad gäller räntan. En expansiv finanspolitik borde ju leda till högre räntor på sikt.

Borde leda till högre räntor på sikt

Nu har jag framför allt diskuterat Donald Trumps eventuella effekter på småbolagen vid en presidentvalsvinst. Detta beror på att det antagligen skulle ha störst påverkan rent generellt, ekonomisk och marknadsmässigt, av alla anledningar som påtalas. Men vi ska självklart även diskutera eventuella implikationer för om Harris tar hem det.

Med stor sannolikhet kommer det vara mer av samma. Biden sitter som nuvarande president och Harris som hans vice, varför vi skulle kunna räkna med att den ekonomiska politiken blir lik den vi sett. Dock vill Kamala Harris höja bolagsskatten från de nuvarande 21% till 28%. Detta för att finansiera några av de andra ekonomiska förslag hon vill genomföra. När det kommer till tullar verkar presidentkandidaten ännu inte tagit någon vidare ståndpunkt. Både diskussionen om att skydda de inhemska företagen från utländsk konkurrens men även att Trumps föreslagna tullar är oförsiktiga och gör det sämre för den gemene-amerikanen har förts.

Småbolagen har gått bra efter val - oavsett vem som vunnit

Efter denna diskussion vill jag bara att vi ska komma ihåg en sak. Bilden nedan. Kontentan är att de amerikanska småbolagen de senaste åren gått bra efter val. Oavsett vem som vunnit. Kanske var alltså denna utläggning totalt i onödan, småbolagen kommer gå bra oavsett? Det som dock skiljer sig denna gång är positioneringen inför. Kanske gör vi detta val större än vad det är? Min alldeles personliga reflektion är att vi skruvar upp förväntningarna så pass mycket att verkligheten har svårt att komma i kapp.

Avslutningsvis är det värt att komma ihåg att varken Trump eller Harris lär kunna genomföra sina planer på egen hand. Så stirra er inte blinda på presidentvalet, kongressvalet är också värt att hålla koll på. Vi kommer finnas med er hela kvällen, morgonen, lunchen och eftermiddagen i form av valvakan på Börslunch, EFN direkt och direktrapportering på Finansmagasinet.

USASmåbolag
Elin Wiker
Elin WikerEFN, Analytiker och programledare[email protected]
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;