Analytikern: Då vänder det för H&M
H&M nådde inte upp till de lågt ställda förväntningarna för första kvartalet och backar omkring en halv procent på torsdagsförmiddagen. Enligt Inderes analytiker är nedgången rimlig och spår en återhämtning för bolaget under andra halvåret.
– Framåt handlar mycket om att öka försäljningen utan att förstöra bruttomarginalen, säger Lucas Mattsson.


Klädjätten rapportmiss fick aktien att falla 4,3 procent som mest inledningsvis. Strax efter börsöppning stärktes kursen och vid 11-tiden handlas H&M runt nollstrecket.
– Inledningsvis blev det en stark reaktion och det är rimligt att aktien backar i dag efter den här rapporten. Förväntningarna är låga och värderingen är på relativt attraktiva nivåer baserat på vinstvändningen som vi förväntar oss, säger Lucas Mattsson, analytiker på Inderes.
H&M:s rörelseresultat landade på 1 203 miljoner kronor, en bra bit under analytikernas förväntningar som låg på 1 775 miljoner. Även bruttomarginalen kom in under förväntan på 49,1 procent. Under motsvarande period i fjol låg den på 51,5 procent.
– Det var en svag rapport. Trots låga förväntningar inför rapporten lyckades man ändå inte uppnå estimaten. Det som stack ut på den negativa sidan var helt klart bruttomarginalen. Minskningen förklaras bland annat med prisnedsättningar vilket har mycket att göra med tajmingeffekter av Black Friday, säger Mattsson och fortsätter:
– Att H&M spår att försäljningen ökar 1 procent i mars jämfört med i fjol är inte direkt uppmuntrande att det inte är högre än så. Samtidigt drar vi inte några större växlar kring den siffran när det bara är för en månad.
"Inte direkt uppmuntrande"
Enligt analytikern handlar mycket framåt om att öka försäljningen utan att det förstör bruttomarginalen. Inderes har rekommendationen "öka" på H&M och spår en vändning i försäljningen under andra halvåret i år när det är enklare jämförelsetal.
– Men det förutsätter att konsumenternas köpkraft ökar. Ambitionen att nå en 10 procents marginal för helåret tror vi däremot kommer bli svårt att nå. En risk framåt är USA:s tullar. Med tullar mot Kina och eventuellt Europa riskerar det att slå hårt mot H&M, säger han.
– USA står för 15 procent av H&M:s intäkter och Kina står för 25 procent av inköpen. Även om de kan flytta produktionen så kommer det ta tid och det kommer inte ske helt utan konsekvenser. Risken är att kostnaderna för tullar inte kan överföras på konsumenterna utan att påverka försäljningsvolymerna.
Följ taggar