Analytikern: Det innebär ”Extreme fear” på USA-börsen
Fear&Greed-index, som tar tempen på börshumöret i USA, har i veckan slagit över till den lägsta nivån – "Extreme Fear".
Indikatorn brukar betyda köpläge – men nu kan det finnas skäl att vara försiktig, menar Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.


Av de 19 gånger som indexet har trillat ner till "Extreme Fear" har avkastningen varit på plus en månad senare 18 gånger. Den 19:e gången fick man vänta tre dagar till innan avkastningen var positiv.
– Den genomsnittliga avkastningen har varit 4,3 procent från den dagen då indexet noterat "Extreme Fear", säger Söderfjell.
Avkastningen har i många fall även varit positiv på tre månaders sikt. Samtidigt understryker Söderfjell att alla lägen är unika och att den höga värderingen på S&P 500 ska vägas in.
– Det är en ovanligt hög värdering, vilket höjer risknivåerna. Samtidigt är det ju även det som marknaden säger i indexet. De senaste dagarnas oro kan kopplas till bland annat sämre statistik från USA där oron för vinsterna ökar.
Söderfjell: Bör vara försiktig
Jo, visst finns det en bra grogrund för oro på den amerikanska börsen. En lång börsuppgång med hög värdering och stärkt osäkerhet för den ekonomiska utvecklingen är några orosmoln.
– Så även om "Extreme Fear" de senaste åren har fungerat som ett köpläge skulle jag inte ha det här som min enda indikator på vart marknaden är påväg, säger Lars Söderfjell.
– Jag observerar den som en intressant indikator. Men som sagt, jag rekommenderar aldrig att bara titta på en sak. Det finns lite mer skäl att vara försiktig nu i och med den svaga data som kommit, avslutar han.
Följ taggar
