Prenumerera

Analytikern: Det kan ligga bakom varningen

Blivit förda bakom ljuset av kunder, inte grävt djupt nog eller tolkat regelverket i sin egen favör för att tjäna pengar.
Det är några av de orsakerna som kan ligga bakom Marginalen Banks bristande riskhantering – som ledde till en varning av Finansinspektionen.
– Det är oroande, säger bankanalytikern Martin Ekstedt.

Marginalen Bank riskerar konkurs
Marginalen Bank Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 18 okt. 2024, 15:29Uppdaterad: 18 okt. 2024, 16:10
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Det var i onsdags som det blev känt att Finansinspektionen varnar Marginalen Bank efter att myndigheten granskat bankens stora exponeringar under två års tid.

Granskningen visade att fyra kunder hos banken kunde betraktas som "kunder med inbördes anknytning". I ett sådant fall måste exponeringarna mot de kunderna läggas ihop och säkerställas att de inte sammanlagt överstiger den tillåtna gränsen på 25 procent av primärkapitalet.

Men enligt bankens rapporteringar till myndigheten har de sammanlagda exponeringar mot de här företagen uppgått till som mest 77 procent. Och därför varnas banken.

Det handlar om ett allvarligt fel, säger bankanalytikern Martin Ekstedt på Handelsbanken.

– Storbankerna säkerställer ju i högre utsträckning sina lån genom fastigheter och andra panter, medan en relativt sett större del av Marginalens utlåning handlar om så kallade osäkrade fordringar som generellt innebär förhöjd risk för kreditförluster när kunder inte kan betala tillbaka. Så skulle de här fyra kunderna gå under i samma eldiga inferno och konsumera 77 procent av kapitalet skulle banken gå i konkurs, säger han och fortsätter.

– Det är "en oacceptabel risk", just som Finansinspektionen formulerar det.

Martin Ekstedt
Bankanalytikern Martin Ekstedt på Handelsbanken. Foto: Pressbild

En varning från Finansinspektionen är ett av de mildare verktyg som myndigheten har till sitt förfogande. Myndigheten kan även ge ut sanktionsavgifter, till exempel.

Vad kan ligga bakom Marginalens bristande riskhantering, tror du?

– Det kan finnas många olika bakomliggande orsaker, säger Martin Ekstedt.

– Men det kan bottna i att man inte vet vad som hänt eller att man försökt smussla. Det kan ju vara så att kunderna fört banken bakom ljuset, eller att banken inte grävt två lager djupare såsom de ska göra, för att ta reda på de här relationerna. Det kan också vara så att de gjort affärerna ändå och har tolkat regelverket till sin egen favör för att kortsiktigt tjäna pengar.

Svar från Marginalen bank

I Finansinspektionens beslut framgår det att Marginalen Bank anser att den inte brutit mot de aktuella reglerna, men medger att oberoendet kunde ha tydliggjorts bättre.

"Dessa otydligheter har dock enligt banken inte lett till någon ekonomisk skada för någon av bankens kunder och inte heller till någon skada på det finansiella systemet eller allmänhetens förtroende för detta", heter det i beslutet.

Enligt beslutet har även banken redan påbörjat arbetet att anpassa verksamheten enligt inspektionens påpekanden efter en åtgärdsplan. "Marginalen Bank har även gjort vissa ändringar i ledningen för banken och andra bolag i bankkoncernen, samt inlett ett konkret arbete för att göra ytterligare ett antal sådana ändringar", skriver Finansinspektionen vidare i beslutet.

EFN Finansmagasinet har sökt Marginalen Bank med frågor om varningen, som inte återkommit.

"Tappar marknadens förtroende"

Tidningen Affärsvärlden har även berättat att dagen efter att varningen publicerades blev det känt att banken inte tänker lösa in ett av sina obligationslån i förtid för tredje gången på ett år. Vid torsdagens slut handlades Marginalen Banks obligationslån för 7 öre per krona. Något som uppges vara ett tecken på att obligationsinnehavarna inte förväntar sig att få tillbaka något på investeringen.

– Det är aldrig bra när banker tappar marknadens förtroende. Jag skulle tro att man inte löser in lånen vid ”first call” för att man inte hittat tillräckligt attraktiva sätt att refinansiera sig. Om det handlar om orelaterade händelser är för tidigt att säga, men generellt är detta en sektor som får det tuffare i slutet av kreditcykeln, säger Martin Ekstedt.

Marginalen Bank

Styrelseordförande: Anna-Greta Sjöberg

VD och styrelseledamot: Ewa Glennow

Styrelseledamot: Håkan Österberg

Styrelseledamot: Peter Sillén 

Styrelseledamot: Gunilla Herlitz 

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;