Prenumerera

Bäddat för framgångssaga

Storytels lyssnare och läsare har aldrig varit fler eller mer trogna. Nya finansiella mål och förbättrad lönsamhet finns i korten. Frågan är om dessa triggers syns i kursen.

Kelly Connelin
Kelly ConnelinAnalytiker och programledare
Analys Storytel
Med pågående strategiska initiativ och potential för ytterligare marginalförbättringar ser framtiden lovande ut för ljudboksbolaget, skriver EFN:s Kelly Connelin. Foto: TT Nyhetsbyrån / EFN
Publicerad: Mar 23, 2025, 06:26Uppdaterad: Mar 23, 2025, 06:26
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Det har hänt en hel del sedan Jonas Tellander pitchade världens första mobiltjänst för ljudböcker i SVT:s Draknästet 2009. Då ville han ha in 2 miljoner kronor mot 10 procent av bolaget. Bolaget hette Bokilur innan Storytel och grundades 2005 där medgrundaren Tellander var vd fram tills han tvingades bort 2022, även om han behöll sin styrelseplats.

Pandemin fick aktien att rusa

Under pandemin lyssnades det på ljudböcker i mobilen och aktien blev en förvaltarfavorit, tills pandemin ansågs vara över och värderingen såg ansträngd ut. Kostnaderna var höga, skuldsättningen ökade i samband med förvärv och rörelseresultatet påverkades negativt.

Perioden präglades av finansiella utmaningar kopplade till dyr och snabb expansion. Aktien vände ned och bolaget stod inför en tung omställningsresa med ny vd ombord. Nedskrivningar av förvärv, kostnadseffektiviseringar och amorteringar prioriterades.

Storytel är verksamt i 25 länder, med fokus på tio kärnmarknader som står för 90 procent av koncernens intäkter. Dessa inkluderar de nordiska länderna, Nederländerna, Polen, Bulgarien, Turkiet och USA. Den utomnordiska, europeiska marknaden visar en betydligt starkare tillväxt på cirka 20 procent årligen vilket överträffar den mer mogna nordiska marknaden som växer med 7 procent.

Bolagets betalande kundbas har ökat med 11 procent på årsbasis och uppgår nu till över 2,5 miljoner abonnenter. Samtidigt har Storytel uppnått sin lägsta kundomsättning någonsin, vilket tyder på en kundlojalitet.

I början av året aviserades ett samarbete med Vodafone i Turkiet där 20 miljoner mobilabonnenter får tillgång till Storytel vilket stärker marknadspositionen i landet.

Största ägare

Kapital och röster

Roxette Photo SA

8,61%

Otava Oy

4,47%

Vitruvian Partners

4,34%

Handelsbanken Fonder

4,28%

Swedbank Robur Fonder

4,17%

Många rekordnivåer 2024

Under fjolårets fjärde kvartal nådde Storytel en viktig milstolpe när omsättningen för första gången översteg 1 miljard kronor under ett enskilt kvartal, en ökning på 9 procent jämfört med föregående år. För helåret 2024 levererade bolaget en justerad rörelsemarginal på 15,8 procent, vilket överträffar det tidigare målet för 2026 på 15 procent.

Det justerade rörelseresultatet (ebitda) för helåret 2024 mer än fördubblades på årsbasis och landade på 602 miljoner kronor. Denna förbättring kan tillskrivas ledningens framgångsrika arbete med att optimera och effektivisera verksamheten, vilket resulterat i högre bruttomarginaler.

STORYTEL

2023

2024

2025E

2026E

2027E

Omsättning, mkr

3489

3798

4264

4709

5122

Tillväxt

9%

9%

12%

10%

9%

Rörelseresultat (adj EBITDA), mkr

150

551

726

870

1024

Rörelsemarginal (EBITDA-marginal)

4,3%

14,5%

17,0%

18,5%

20,0%

EV/EBITDA

23,8

8,6

8,7

7,3

6,2

EV/S

1

1,3

1,5

1,3

1,2

P/E

-

25,4

18,0

12,9

10,6

Vinst/aktie, kr

-10,63

3,34

4,73

6,6

7,99

Källa: Factset/EFN Finansmagasinet

Storytel fortsätter att stärka sin marknadsposition genom strategiska förvärv och satsningar på eget innehåll via Storytel Original. Förlagsverksamheten sköts av Storytel Books och av ljudboksförlaget Storyside varav den senare kan ses som en dold pärla vars fulla värde varken synliggjorts eller materialiserats. Ännu.

Nyligen förvärvades de fulla rättigheterna till de populära barnkaraktärerna Sune och Bert samt båda deras univers och bolaget har senast aviserat ett majoritetsförvärv av Bokfabriken. Dessa förvärv kompletterar tidigare strategiska förvärv som Audiobooks, Mofibo, Gummerus och Norstedts förlagsgrupp.

Storytel investerar i AI-teknologi för att förbättra användarupplevelsen, inklusive möjligheten att välja olika röster och språk för uppläsning. De har producerat sin första AI-skrivna bok vilket tyder på fortsatt satsning inom innovativa innehållslösningar. Baserat på Storytels ev/s-multipel (skuldjusterat marknadsvärde/försäljning) på 1,5 gånger och ev/ebitda på 8,7 gånger ser jag utrymme för att kunna dubbla detta utan att det skulle anses vara dyrt. P/e-tal på 18 gånger årsvinsten för innevarande år är inte heller utmanande baserat på tillväxt och lönsamhet.

Aptitlig värdering på Storytel

Jämför jag mot värderingen i musikstreamingbolaget Spotify så ligger deras ev/ebitda på 34 gånger och p/e-talet på 44 gånger årsvinsten för innevarande år. Det stärker bilden av att det relativt sett ser undervärderat ut i Storytel.

Sett till bolagets omsättning på cirka 4 miljarder kronor, över 2,5 miljoner abonnenter, med en rörelsemarginal som överstiger 15 procent, har Storytels värdering fortfarande utrymme att växa och jag anser det vara konservativt värderat på nuvarande nivåer.

Storytel nämnde i samband med senaste kvartalsrapporten att de kommer att revidera sina finansiella mål under våren. Det går att spekulera i att nya rörelsemarginalmålet kommer att vara närmare 20 procent för 2028.

Sammanfattningsvis finns det goda förutsättningar för en multipelexpansion om bolaget fortsätter att stärka sin marknadsposition under 2025 och framåt. Storytels starka kassaflöden har möjliggjort en betydande minskning av skulden genom amortering, vilket placerar dem nära nettokassa.

Med pågående strategiska initiativ och potential för ytterligare marginalförbättringar ser framtiden lovande ut för ljudboksbolaget. Köp.

Storytel

Aktiekurs: 92,25 kronor (stängningskurs 17 mars)

Börsvärde: 7,1 miljarder kronor

Rekommendation: Köp

För: Välpositionerade, lönsamhetsfokuserade, skuldfria med starka kassaflöden bäddar för fortsatt uppgång.

Emot: AI kan ses som en möjlighet men även som ett hot, framför allt mot förlagsdelen.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker. Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj. Analysen publicerades först i vårt tryckta magasin Finansmagasinet. Vill du också kunna läsa våra analyser där, teckna en prenumeration.

Följ taggar

Kelly Connelin
Kelly Connelin Analytiker och programledarekelly.connelin@efn.se
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;